Opere küçük hücreli dışı akciğer kanserinde nüks riskini belirlemede dolaşımdaki mirna'ların rolü
The role of circulating micrornas in determining the risk of recurrence in operated non-small cell lung cancers
  1. Tez No: 912172
  2. Yazar: AYŞE VASFİYE ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, mikroRNA, nüks, sağkalım, hastalıksız sağkalım, miRNA146a, Non-small cell lung cancer, microRNA, recurrence, survival, disease-free survival, miRNA146a
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), tüm akciğer kanseri vakalarının %85'ini temsil etmekte ve dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Tanısal görüntüleme ve cerrahi tekniklerdeki ilerlemelere rağmen, nüks oranları rezeksiyondan sonra bile yüksek kalmaya devam etmektedir. İnvaziv olmayan biyobelirteçler olarak dolaşımdaki mikroRNA'lar (miRNA'lar), KHDAK'de erken teşhis, prognoz ve nüks tahmininde potansiyel sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, rezeke edilmiş KHDAK hastalarında nüks ve sağkalımı öngörmede dolaşımdaki miRNA'ların rolünü değerlendirmektir. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2021-2023 yılları arasında cerrahi rezeksiyon uygulanan 30 KHDAK hastasını içeren prospektif bir kohort çalışması yürütülmüştür. MiR-21, miR-103, miR-146a ve diğerleri dahil olmak üzere dolaşımdaki miRNA'lar, ameliyat öncesi ve takip aralıklarında toplanan serum örneklerinde gerçek zamanlı PCR kullanılarak ölçülmüştür. Hastalar klinik ve görüntüleme yoluyla nüks açısından izlenmiş ve miRNA profilleri nüks eden ve etmeyen vakalar arasında karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler sağkalım ve korelasyon ölçümlerini içermektedir. Serum üzerinde RNA izolasyonu ve cDNA sentezi gerçekleştirilmiş ve dolaşımdaki miRNA'lar (miRNA-21, miRNA-103, miRNA-146a, miRNA-200b, miRNA-203, miRNA-221, miRNA-222) gerçek zamanlı PCR kullanılarak değerlendirilmiştir. Kaplan-Meier analizine göre, Genel Sağkalım (OS) 39.903±1.946 ay (%95 GA 36.088-43.717) ve Hastalıksız Sağkalım (DFS) 22.261±2.666 ay (%95 GA 17.036-27.486) olarak bulunmuştur. miRNA-146a değerindeki değişim ile nüks arasında korelasyon bulunmuştur (p=0,002). miRNA-146a değerinde azalma olan grupta DFS'nin daha uzun olduğu gözlenmiştir (27.124 ± 3.117 ay (%95 CI 21.015-33.233)). Cox regresyon analizinde miRNA-146a kan değerinin artması nüks riskini 4,4 kat artırmıştır (HR:4,414 (%95 CI 1,564-12,458)). miRNA-146a nüksü tespit etmek için potansiyel bir biyobelirteç olabilir. Dolaşımdaki miRNA'lar, KHDAK'de nüks tahmini ve prognoz için biyobelirteçler olarak önemli umut vaat etmektedir. miRNA profillemesinin klinik uygulamaya dahil edilmesi, erken teşhis ve nüks yönetiminin zorluklarını ele alarak risk sınıflandırmasını ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerini geliştirebilir.
Özet (Çeviri)
Non-small cell lung cancer (NSCLC) represents 85% of all lung cancer cases and remains one of the leading causes of cancer-related death worldwide. Despite advances in diagnostic imaging and surgical techniques, recurrence rates remain high even after resection. Circulating microRNAs (miRNAs) as non-invasive biomarkers offer the potential for early detection, prognosis, and recurrence prediction in NSCLC. The aim of this study was to evaluate the role of circulating miRNAs in predicting recurrence and survival in patients with resected NSCLC. A prospective cohort study was conducted involving 30 NSCLC patients who underwent surgical resection between 2021 and 2023 at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine. Circulating miRNAs, including miR-21, miR-103, miR-146a, and others, were measured using real-time PCR in serum samples collected preoperatively and at follow-up intervals. Patients were monitored clinically and by imaging for recurrence, and miRNA profiles were compared between cases with and without recurrence. Statistical analyses included survival and correlation measures. RNA isolation and cDNA synthesis were performed on serum and circulating miRNAs (miRNA-21, miRNA-103, miRNA-146a, miRNA-200b, miRNA-203, miRNA-221, miRNA-222) were evaluated using real-time PCR. According to Kaplan-Meier analysis, overall survival (OS) was 39.903±1.946 months (95% CI 36.088-43.717), and disease-free survival (DFS) was 22.261±2.666 months (95% CI 17.036-27.486). A correlation was found between the change in miRNA-146a value and recurrence (p=0.002). DFS was longer in the group with a decrease in miRNA-146a value (27.124±3.117 months (95% CI 21.015-33.233)). In Cox regression analysis, an increase in miRNA-146a blood value increased the risk of recurrence 4.4-fold (HR: 4.414 (95% CI 1.564-12.458)). miRNA-146a may be a potential biomarker to detect recurrence. Circulating miRNAs show significant promise as biomarkers for predicting and prognosis in NSCLC. Incorporating miRNA profiling into clinical practice may improve risk stratification and personalised treatment strategies, addressing the challenges of early detection and recurrence management.