Üniversite öğrencilerinin human papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu ve aşılarına ilişkin bilgi düzeyleri ve sağlık inançları
Knowledge levels and health beliefs of university students on human papillomavirus (HPV) infection and vaccines
  1. Tez No: 912198
  2. Yazar: ESRA KANAR İNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, HPV, Serviks Kanseri, Üniversite Öğrencileri, Cervical Cancer, HPV, Nursing, University Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kadın üniversite öğrencilerinin Human Papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu ve aşılarına ilişkin bilgi düzeyleri ve sağlık inançlarının değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, kesitsel olarak yapılmış ve olasılıksız örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini bir üniversitede öğrenim görmekte olan 329 kadın öğrenci oluşturmuştur. Çalışma için gerekli etik kurul onayı bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Etik Kurulu'ndan alınmıştır. Araştırma, Eylül 2023 -Kasım 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu üniversite Sağlık Bilimleri Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile Spor Bilimleri Fakültesinden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan her bireye çalışma öncesi bilgilendirme yapılmış ve sözlü onam alınmıştır. Veri toplama araçları olarak Tanıtıcı Bilgi Formu,“Human Papillomavirüs (HPV) Enfeksiyonu Bilgi Skalası”ve“Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu ve Aşılamasına İlişkin Sağlık İnanç Modeli Ölçeği”olmak üzere üç form kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS for Windows 22 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular:Katılımcıların %51,4'ü HPV enfeksiyonunu ve %59,9'u HPV aşısını daha önceden duymuştur. Katılımcıların %76,9'u HPV aşısını yaptırmak istememektedir ve %59,7'si bilgisi olmadığı için HPV aşısını yaptırmak istememektedir. Katılımcıların yaş ortalaması 20.83±2.68 ve son bir yılda sağlık kurumuna başvuru ortalaması 6.30±8.06'dır. Katılımcılar (HPV) Enfeksiyonu Bilgi Skalası toplamından 2.71±2.23 puan almışlardır. Skaladan alınan puanlar 0-8 arasında değişmektedir. Sonuç: Bu bulgular göz önüne alınarak çalışmaya katılan kadın öğrencilerin HPV 'ye yönelik bilgi düzeyleri zayıf bulunmuştur.Bu konuda duyarlılıklarının düşük olduğu saptanmıştır. Bu nedenle öğrencilere serviks kanseri, pap smear testi, HPV aşısı ve HPV ile ilgili eğitim programlarının planlanması ve hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study evaluates female university students' knowledge levels and health beliefs regarding HPV infection and vaccines. Methods: The research was descriptive, cross-sectional, and non-probability sampling method was used. The sample of the research consisted of 329 female students studying at a university. The necessary ethics committee approval for the study was obtained from the Ethics Committee of the Faculty of Health Sciences of a university. The research was conducted between September 2023 and November 2024. This university consists of the Faculty of Health Sciences, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Letters, Faculty of Science, Faculty of Engineering and Architecture and Faculty of Sports Sciences. Each individual participating in the study was informed before the study and verbal consent was obtained. Three forms were used as data collection tools: Introductory Information Form,“Human Papillomavirus (HPV) Infection Knowledge Scale”and“Health Belief Model Scale on Human Papillomavirus Infection and Vaccination”. Data analysis was done with the SPSS for Windows 22 package program. Results: 51.4% of the participants had heard of HPV infection and 59.9% of the HPV vaccine before. 76.9% of the participants do not want to get the HPV vaccine and 59.7% do not want to get the HPV vaccine because they do not have knowledge. The average age of the participants is 20.83±2.68 and the average number of visits to a health institution in the last year is 6.30±8.06. Participants received a total score of 2.71±2.23 on the (HPV) Infection Knowledge Scale. Scores from the scale vary between 0-8. Conclusion: Considering these findings, the knowledge level of the female students participating in the study regarding HPV and the HPV vaccine was found to be poor. It has been determined that their sensitivity in this regard is low. For this reason, education programs regarding cervical cancer, pap smear test, HPV vaccine and HPV should be planned and implemented for students.