Optik sinir başı çukurluğu geniş ve göziçi basıncı normal olan olgularda Heidelberg retina tomografisi ve bilgisayarlı görme alanı sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the parameters of Heidelberg retina tomography and the values of the automated visual fields in eyes with large optic nerve head and normal intraocular pressure
  1. Tez No: 91227
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZKIRIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVBAHAR TAMÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Heidelberg retina tomografisi, normal göz içi basıncı, geniş optik sinir başı çukurluğu t», Heidelberg Retina Tomograph, normal intraocular pressure, large optic- nerve head cup 7(>
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Amaç Optik simi hası vııkııılııgunun geniş olması glokomun risk Faktörlerinden biridir Çalışmamızın amacı, standart (VV'W) ve mavi-sarı (B/Y) görme alanları normal olan. ancak optik sinir başı çukurluğu geniş bulunan gözlerde optik sinir başı (OSB) topografık değerlerinin saptanması ve standart ve mavi-sarı görme alanı indisleri ile kıyaslanmasıdır Metod: OSB çukurluğu geniş olan.10 olgunun 60 gözü glokom şüpheli olarak değerlendirildi Bütün olguların GİB ı Goldmann applanasyon tonometresi ile ölçüldü Standart ve mavi-sarı görme alanları Humphrey perimetresinirf (750 model) 30-2 eşik testi ile yapıldı. OSB analizinde konrbkal laser tarayıcı oftalmoskop (Heidelberg retina tomografisisi. ITRT, software version 2 <>| ) kullanıldı HRT parametreleri ile görme alanı indisleri arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi için Pearson korelasyon testi kullanıldı Bulgular: Tüm olgularda standart ve mavi-sarı görme alanları normal idi. GİB ortalaması 15.88 + 2. 13 mmHg idi Tüm olgularda DA ile CA.CV ve C/D arasında istatistiksel anlamlı korelasyon gözlendi Standart görme alanı MD değerleri ile CA. C/D. CSM, RV. HCV. MxCP, MRNFI.. RNFLCSA ve Class değerleri arasında korelasyon saptandı Mavi-sarı görme alanı M D değerleri ile CSM arasında; CPSD değerleri ile ise CA. C/D. CSM ve Class arasında istatistiksel anlamlı korelasyon gözlendi. J Sonuç: HRT ölçümleri Oİ>R çukurluğu geniş ve GİB normal olan gözlerin %63 33'ünü glokoni olarak göstermiştir Klinik olarak bu gözlerin gelecekte glokoma aday - ç. olabileceğini düşmekteyiz Bu ıvğdeııle bu tür gözler glokom riski yönünden izlenmelidir Uzun süreli takipler bu lüı olguların ne kadarının glokoma dönüşeceğini gösterecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: Large optic nerve head cup is one of the risk factors of glaucoma. The aim * of our study is to acquire the optic nerve head (ONH) topographic measurements in eyes with large ONH cup and normal visual field (white-on-white and blue-on-yellow) and compare them with the visual field indices Methods: 60 eyes of 30 subjects with large optic nerve head cup were evaluated as glaucoma suspicious group Intraocular pressure was measured with Goldmann applanation tonometer The blue-on-yellow (B/Y) and white-on-white (VV/W) visual fields (Program 30-2) were obtained with a Humhprey perimeter (Model 750) HRT with the software version 2.01 was used to evaluate the ONH topographic measurements Pearson correlation test was used to evaluate the correlation between HRT parameters and visual field indices. Results: W/W ami B/Y visual fields were normal in all groups. Mean IOP of the patients was 15.88+2.13 mmHg Among all subjects, we noted a statistically significant correlation between DA and (A. ("V. C/D. CA, C/D, CSM, RV, HCV, MxCD. MRNFL,RNFLCSA and Class showed correlation with MD values of W/W visual field. There was strong correlation between MD values of B/Y visual field and CSM and between CPSD values of B/Y visual Held and CA. C/D, CSM and Class } Conclusion: HRT measumefWs showed 63.33 % of eyes with normal IOP and large ONH cup as mlaucoma Clinically wethink that thev may be candidate in the future Therefore r - a -v these patients should be follow because of the risk of glaucoma. Long-term follow-up will show us the rate of changing into the glaucoma of these subjects