Polifarmasi hastalarında ilaç uyumunun bilişsel fonksiyonlar ile ilişkisinin saat çizim testiyle değerlendirilmesi
Assessing the relationship between medication adherence and cognitive function in polypharmacy patients using the clock drawing test
  1. Tez No: 912358
  2. Yazar: TAHA ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Nöroloji, Family Medicine, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel fonksiyon, ilaç uyumu, polifarmasi, saat testi, Cognitive function, medication adherence, polypharmacy, clock test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Koruyucu hekimliğin bir gereği olarak aile hekimi, kendisine başvuran hastaların doğru ilacı, uygun doz ve miktarda kullanımını, ilaç etkileşimlerini gözeterek, ilaç uyumu değerlendirmesi yapabilen hekimdir. Özellikle polifarmasili hastaların bilişsel düzeyini hızlı ve pratik bir yöntemle araştırarak, ilaç uyumu açısından sorgulaması, yanlış ve uygunsuz ilaç kullanımı, yan etki ve komplikasyon gelişiminin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda, biz bu çalışmamızda polifarmasili hastaların ilaç uyum durumlarıyla bilişsel düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Yöntem: Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalına bağlı faaliyet gösteren Saltuklu Eğitim Aile Sağlığı Merkezine başvuran ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 148 gönüllü katılımcıya, sosyodemografik özelliklerini sorgulayan anket formu, İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği (İUBÖ) ve saat çizim testleri olan Shulman ile Manos ve Wu testleri, yüz yüze yöntemle uygulandı. Bulgular: Katılımcıların %66,9'u (n=99) erkek, %33,1'i (n=49) kadın; ortalama yaşları 65,19 ± 8,21 yıldı. Hastaların ortalama kronik hastalık sayısı 2,82 ± 1,77 ve kullandıkları ortalama ilaç sayısı 5,99 ± 1,13'tü. İUBÖ ölçeğine verilen cevapların ortalama toplam puanı 23,07 ± 2,25'ti. Katılımcıların eğitim durumlarına göre ölçekteki“bir dozu atlamaya karar veririm”sorusunda, yüksek lisans/doktora yapan katılımcıların ortalama puanı diğer katılımcılardan anlamlı yüksekti (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda İUBÖ ortalama toplam puanına göre katılımcıların ilaç kullanımına olan uyumunun çok iyi olduğu; bilişsel fonksiyonlarının Manos ve Wu puanlama yöntemine göre orta-iyi, Shulman puanlama yöntemine göre iyi seviyede olduğu saptanmıştır. Ancak, katılımcıların bilişsel fonksiyon düzeyiyle ilaç kullanımına uyum durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: As a requirement of preventive medicine, the family physician is the clinician who can assess medication compliance by considering the use of the correct medication, the appropriate dose and amount, and drug interactions of the patients he/she sees. It is very important to assess the cognitive level of polypharmacy patients with a quick and practical method and to ask them about their medication compliance to prevent incorrect and inappropriate medication use, side effects and possible complications. In this context, in this study we aimed to reveal the relationship between drug compliance and cognitive level in patients with polypharmacy. Method: A questionnaire form asking for socio-demographic characteristics, the Medication Adherence Report Scale (MARS) and the clock drawing tests of Shulman, and Manos and Wu tests were administered to 148 volunteer participants who met the inclusion criteria and applied to the Saltuklu Education Family Health Centre operating under the Department of Family Medicine of Erzurum Atatürk University Faculty of Medicine. Results: Of the participants, 66.9% (n=99) were male and 33.1% (n=49) were female; mean age was 65.19 ± 8.21 years. The mean number of chronic diseases was 2.82 ± 1.77 and the mean number of medications was 5.99 ± 1.13. The mean total score of responses to the MARS scale was 23.07 ± 2.25. According to the educational status of the participants, the mean score for the question 'I decide to skip a dose' was significantly higher for participants with a master's/doctorate degree than for other participants (p0.05). Conclusion: In our study, we found that participants' medication adherence was very good according to the mean total score of the MARS; their cognitive function was moderately good according to the Manos and Wu scoring method and good according to the Shulman scoring method. However, it was found that there was no significant relationship between the participants' level of cognitive function and their adherence to medication.