Acil servis asistanlarında medikal malpraktis korkusu ve defansif tıp uygulamalarının mesleki iyilik hali üzerine etkisi: bir anket çalışması
Fear of medical malpractice and the effect of defensive medicine practices on professional well-being in emergency department residents: a survey study
- Tez No: 912368
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TORTUM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Medikal malpraktis, Malpraktis korku ölçeği, defansif tıp uygulamaları ölçeği, Maslach mesleki tükenmişlik ölçeği, acil tıp, Medical malpractice, Malpractice fear scale, defensive medical practices scale, Maslach occupational burnout scale, emergency medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı ülkemizde çalışan acil tıp asistanlarının malpraktis korkusu, defansif tıp uygulama eğilimleri ve mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız prospektif, kesitsel bir çalışma olarak yapılmıştır. Çalışmamızda Türkiye'de görev yapan acil tıp asistanlarından son 1 yılda aktif adli- idari soruşturma geçirmeyen, çalışmaya katılmaya gönüllü olanlar değerlendirildi. Katılımcılara sosyodemografik verilerini ve malpraktis korku ölçeği, Maslack tükenmişlik ölçeği ve defansif tıp uygulaması ölçeğini içeren anketler elektronik yolla ulaştırıldı. Elde edilen veriler elektronik ortama aktarıldı ve SPSS 20 paket programı ile istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 309 acil tıp asistanı dahil edildi. Bunlardan %40.1'i kadınlardan oluşmakta idi. Katılımcıların %60.8'i 20-29 yaş aralığında idi. Katılımcıların ortalama medikal malpraktis skoru 25.35 (yüksek korku düzeyi)idi. Katılımcıların duygusal tükenmişlik skoru 21.30 (orta düzeyde), duyarsızlaşma skoru 10.52 (orta düzeyde), kişisel başarısızlık skoru 12.95 (düşük) olarak gözlendi. Katılımcıların malpraktis korku durumları ile mesleki tükenmişlik durumları ve defansif tıp uygulama eğilimleri arasında pozitif bir ilişki gözlendi. Ancak defansif tıp uygulama eğilimleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında negatif bir ilişki gözlendi. Sonuç: Günümüz koşullarında acil tıp asistanları malpraktis korkusu nedeni ile mesleki tükenmişliğe doğru itilirken geliştirdikleri defansif tıp uygulama eğilimleri ile tükenmişliklerini azaltmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to investigate the relationship between malpractice fear, defensive medicine practice tendencies, and professional burnout among emergency medicine residents in our country. Material and methods: This research employed a prospective cross-sectional design. The study evaluated emergency medicine residents working in Turkey who met the following criteria: no active legal-administrative investigations in the previous year, and voluntary participation. Participants comprising sociodemographic data, the malpractice fear scale, the Maslach burnout scale, and the defensive medicine practice scale were electronically distributed to participants. The collected data were transferred to an electronic format, and statistical analysis was conducted using the SPSS 20 package program. Results: This study encompassed 309 emergency medicine residents, of whom 40.1% were female. Among the participants, 60.8% were between the ages of 20-29. The mean medical malpractice score of the participants was 25.35 (high fear). The emotional exhaustion score of the participants was 21.30 (moderate level), the depersonalization score was 10.52 (moderate level), and the personal accomplishment score was 12.95 (low). A positive correlation was observed between the participants' fear of malpractice and their professional burnout and defensive medicine practice tendencies. However, a negative correlation was observed between defensive medicine practice tendencies and burnout. Concusion: In contemporary circumstances, emergency medicine residents are experiencing professional burnout due to their fear of malpractice, and they are attempting to mitigate their burnout through the defensive medicine practice tendencies they have developed.