Hemiplejik serebral paralizili çocuklarda elektrik stimülasyonunun spastisite, H-refleksi ve F yanıtı üzerine etkisi
  1. Tez No: 91237
  2. Yazar: ERDOĞAN KAVLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Cerebral Palsy, Electrical Stimulation, EMG, H- Reflex, F Response, Spasticity. 89
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Serebral Paralizi ünitesinde yapılan çalışmamız, hemiplejik serebral paralizili olgularda elektrik stimülasyonu uygulamasının spastisite, H- refleksi, F-yanıtı, üzerine etkinliğini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. 16 hemiplejik SP'li olgunun hemiplejik taraf alt ekstremitesi çalışma grubu, sağlam taraf alt ekstremiteleri ise kontrol grubu olarak kabul edilmiştir. Çalışma grubunda alt ekstrem itede plantar fleksör spastisitesi için antagonist kas grubuna(ayak bileği dorsi fleksörlerine) Tetanik faradik stimülasyonu uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise herhangi bir tedavi uygulanmamıştır.Tedavi yönteminin etkinliği tedavinin başlangıcında, tedavinin sonunda ve tedaviden sonra 30. günde(1 ay sonra), H- refleksi, F- yanıtı, Modifiye Ashworth ve gonyometrik ölçüme göre spastisitenin değerlendirmesi ve yürüyüş analizi ile değerlendirilmiştir. F- yanıtlarının ölçümleri, çalışma ve kontrol gruplarında kendi içlerinde karşılaştırıldıklarında anlamlı bir farklılık kaydedilmemiştir (p>0.05). Kontrol grubunda F max değerlerinde ise azalma yönünde anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0,05). Çalışma grubunda H amp ve H3 değerlerine bakıldığında tedavi öncesi değerlere göre azalma yönünde anlamlı bir farklılık kaydedilmiştir (p0,05). Elektrik stimülasyonunun H- refleksi ve F- yanıtları üzerine olan etkisini gruplar arası değişim açısından, gruplar birbirleri ile karşılaştırıldıklarında ölçüm değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Gonyometrik ölçüm değerlerine bakıldığında çalışma grubunda ayak bileğinde dorsi fleksiyon yönünde normal eklem hareketindeki artışın istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı olduğu bulunmuştur (p0,05). Çalışmamızın sonucunda elektrik stimülasyonu uygulaması ile spastisitede azalma ve normal eklem hareketinde artma elde edilirken, H-refleksi ve M yanıtı amplitüdünde istatistiksel açıdan azalma yönünde anlamlı bir farklılık kaydedilmiştir. Anahtar kelimeler : Serebral paralizi, elektrik stimülasyonu, EMG, H-refleksi, F- yanıtı, Spastisite. 88
Özet (Çeviri)
SUMMARY Our study, conducted in Pamukkale University, Physical Therapy and Rehabilitation Department, Cerebral Palsy unit, is performed in order to derive the effects of electricity stimulation practice in the hemiplegic cerebral paralysis events on spasticity, H reflex and F response. The hemiplegic lower extremity study group of 16 hemiplegic event with cerebral palsy was applied as a study group but the healty lower extremity was accepted as a control group. In the lower extremity of the study group, Tetanic Faradic stimulation was applied to the antagonist muscle group (to the flexors of the ankle foot dorsi) for the plantar flexor spasticity but any treatment wasn't applied to the control group. The effects of the treatment method was evaluated through the spasticity and walking analysis according to H- reflex, F- response, Modified Ashworth and gonyomteric at the beginning of the treatment, after the treatment and on the 30th. day after the treatment. When the measurements of F- response are compared in study, control group and among themselves, no significant change was recorded (p> 0,05). But a significant difference was found in F max consideration of the control group (p0,05). When H amp and H3 considerations are examined in the study group, a significant difference was recorded in the lower direction according to the consideration before the treatment (p0,05). In order to find out the effects that electrical stimulation made on H- reflex and F response in the matter of change between the groups, when the groups are compared with each other, in the measurement considerations no significant difference was found statistically (p>0,05). When the consideration of Gonyometric measurement are examined, the increase in the normal joint movement in the direction of ankle- foot dorsi flexor in the study group showed high signification statistically (p0,05). When the increase in the normal joint movement and the decrease in spasticity are obtained with the practice of electrical stimulation in the end of our study, a significant difference was recorded in H- reflex and M response amplitude in decrease statistically.