Tevfîk el-Hakîm'in Yevmiyyâtu Nâibin Fi'l Eryâf adlı romanının teknik ve tematik yönden incelenmesi
Technical and thematic review of Tevfîk el-Hakîm's novel called Yevmi̇yyâtu Nâi̇bi̇n Fi̇'l Eryâf
  1. Tez No: 912388
  2. Yazar: HÜSEYİN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Mısır Romanı, Otobiyografik Roman, Roman Tahlili, Modern Arabic Literature, Egyptian Novel, Autobiographical Novel, Novel Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Tevfîk el-Hakîm (ö.1987) modern dönemde tiyatro, hikâye, roman, biyografi gibi farklı türlerde birçok eser kaleme almış hem Mısır'da hem de uluslararası alanda tanınmış bir yazardır. Eserlerinin bir kısmı ülkemizde akademik olarak ele alınıp incelenmiştir. Müellifin Yevmiyyâtu Nâibin fi'l-Eryâf adlı eseri üzerine yapılmış kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu eser Tevfîk el-Hakîm'in edebî anlayışını, dönemin siyasî ve toplumsal yapısını yansıtması açısından önem taşımaktadır. Yapılacak olan bu çalışmayla hem Tevfîk el-Hakîm'in romana yansıyan edebî üslubu üzerinde durulacak hem de dönemin siyasal ve sosyal yapısı daha iyi tespit edilmiş olacaktır. Bu tez, özet, giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, 1898-1987 yılları arasında yaşamış olan Tevfîk el-Hakîm'in hayatı hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, yazarın önemli eserlerinden biri olan Yevmiyyâtu Nâibin fi'l-Eryâf adlı romanı teknik açıdan incelenmiştir. İkinci bölümde ise, eserin tematik açıdan analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tevfîk el-Hakîm (d. 1987) is a renowned author both in Egypt and internationally, having penned numerous works in various genres such as theatre, short stories, novels, and biographies during the modern era. Some of his works have been academically studied and analyzed in our country. There is no comprehensive study on the author's work Yevmiyyâtu Nâibin fi'l-Eryâf. This particular piece holds significance as it reflects Tevfîk el-Hakîm's literary approach and the political and social structure of the period. This proposed study will focus on both the literary style of Tevfîk el-Hakîm reflected in the novel and aim to better identify the political and social structure of the time. This thesis consists of an abstract, an introduction, two main chapters, and a conclusion. The introduction provides a brief overview of the life of Tevfîk el-Hakîm, who lived between 1898 and 1987. The first chapter examines the novel Yevmiyyâtu Nâibin fi'l-Eryâf, one of the author's important works, from a technical perspective. In the second chapter, a thematic analysis of the work is carried out.