Gönül Dağı dizisinin ailede değer eğitimi açısından incelenmesi (Sorumluluk değeri örneği)
Investigation of Gönül Dağı series in terms of value education in the family (Responsibility value example)
  1. Tez No: 912394
  2. Yazar: MELİKE TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Değer Eğitimi, Sorumluluk, Gönül Dağı, Family, Value Education, Responsibility, Gönül Dağı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada ailede sorumluluk değeri bakımından Gönül Dağı dizisi nasıl bir muhtevaya sahiptir?“ sorusuna cevap aranmıştır. Bu kapsamda ailede sorumluluk değerinin çerçevesinin ne olduğuna ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın ”Kuramsal çerçeve“ bölümünde; ”aile“, ”ailede değer eğitimi“, ”sorumluluk“ ve ”medya" kavramları tanımlanmaya çalışılmıştır. Böylece araştırmamızın konusu olan ailede sorumluluk değerine ilişkin tema ve kategoriler oluşturulmuştur. Oluşturulan tema ve kategorilere göre Gönül Dağı dizisinin ilk 10 bölümü betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, araştırmanın alt problemleri olan eşlerin birbirine karşı, anne ve babanın çocuğa karşı, çocuğun anne ve babaya karşı, kardeşlerin birbirine karşı, aile büyüklerinin küçüklere karşı, küçüklerin aile büyüklerine karşı sorumlulukları olmak üzere temalar halinde incelenmiştir. İlgili literatür ışığında değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Gönül Dağı dizisinin, ailede sorumluluk değeri bağlamında genel anlamda izleyiciye olumlu örnekler sunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca en fazla sorumluluk değerinin bulunduğu temanın akrabalar teması olduğu ortaya konmuştur. Bu çerçevede Gönül dağı dizisinin din ve değer eğitimi alanında özellikle akrabalar arası sorumluluklar bağlamında yararlanılabilecek kaynaklar arasında olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, what kind of content does the Gönül Dağı series have in terms of the value of responsibility in the family? The answer to the question has been sought. In this context, a literature review was conducted regarding the framework of the value of responsibility in the family. In the“Theoretical framework”section of the research; The concepts of“family”,“value education in the family”,“responsibility”and“media”were tried to be defined. Thus, themes and categories related to the value of responsibility in the family, which is the subject of our research, were created. According to the created themes and categories, the first 10 episodes of the Gönül Dağı series were analyzed using the descriptive analysis method. The data obtained were examined under themes, which are the sub-problems of the research: responsibilities of spouses towards each other, of parents towards the child, of the child towards the mother and father, of siblings towards each other, of family elders towards the minors, and of minors towards the elders of the family. It was evaluated in the light of the relevant literature. According to the findings of the research; It has been determined that the TV series Gönül Dağı offers positive examples to the audience in general in the context of the value of responsibility in the family. The research also revealed that the theme with the highest responsibility value was the theme of relatives. In this context, it can be said that the Gönül Dağı series is among the resources that can be used in the field of religious and value education, especially in the context of responsibilities between relatives.