Toplumsal bellek mekânı olarak politik ritüeller ve yıldönümü gazeteciliği: Şafak nöbeti
Political rituals and anniversary journalism as a place of collective memory: Şafak nöbeti̇
  1. Tez No: 912458
  2. Yazar: FİLİZ SOYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAĞSAN, DOÇ. DR. DİLAN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Bellek, Politik Ritüeller, Yıldönümü Gazeteciliği, Kuzey Kıbrıs, Şafak Nöbeti, Collective Memory, Political Rituals, Anniversary Journalism, North Cyprus, Şafak Nöbeti
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezde politik ritüellerin yıldönümü gazeteciliği aracılığı ile toplumsal bellek mekânı olarak kolektif hayatın bir parçasını oluşturmaları ele alınmaktadır. Kıbrıs'ın yakın tarihi söz konusu olduğunda, siyasi belirsizliklerle karşılaşılsa da 1974 tarihinin Kıbrıs Türkü'nün toplumsal belleğinde önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Toplumsal bellek literatürü adına Kuzey Kıbrıs ile ilgili çalışmalar yer alsa da yeni bir kavram olan yıldönümü gazeteciliği veya diğer bir deyişle anma gazeteciliğinin toplumsal bellek mekânı olarak ele alınmadığı dikkat çekmektedir. Bu bilgiler ışığında, Kuzey Kıbrıs'ın politik ritüelleri arasında yer alan Şafak Nöbeti etkinliğinin resmi haber sağlayıcısı TAK Ajansı tarafından etkinliğin ardından 20 Temmuz tarihinde servis edilen haberler bu tezin inceleme kapsamına alınmıştır. 2010-2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen 11 (on bir) etkinlik ile ilgili haberler aracılığı ile politik ritüellerin yıldönümü gazeteciliğiyle toplumsal belleğe katkısı incelenmektedir. Nitel araştırma yöntemi ile içerik analizi uygulanan tezde haberin işlenmesi adına analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular aracılığı ile yıldönümü gazeteciliğinin toplumsal bellek mekânı olarak sosyal hayatta yer aldığı saptanırken, politik ritüellerin de toplumsal anımsamalar için belirleyici ve hatırlatıcı nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is discussed that political rituals are part of collective life as a place of collective memory through anniversary journalism. When it comes to the recent history of Cyprus, even if political uncertainties are encountered, it is known that the 1974 has an important place in the collective memory of the Turkish Cypriots. Although, studies on Northern Cyprus are included in the name of collective memory literature; it is note that anniversary journalism, which is a new concept, is not considered as a place of collective memory. In the light of this information, the news served on July 20th by the official news provider TAK Agency, one of the political rituals of Northern Cyprus 'Şafak Nöbeti' event, has been included in the scope of this thesis. With 11 (eleven) events held between 2010 and 2020, which participated in collective memory through the news of the anniversary of political rituals are examined. Content analysis was applied with qualitative research method and analysis was carried out in order to process the news in the thesis. Through the findings obtained, it was determined that anniversary journalism took its place in social life as a place of collective memory, while political rituals were also determined and reminded for social remnants.