Akut egzersiz yaptırılan sıçan karaciğer dokularında naringin'in antioksidan enzimler üzerine etkileri
Effects of naringin on antioxidant enzymes in acutely exercised rat liver tissues
- Tez No: 912484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT YUSUF AYTAÇ, DOÇ. DR. AHMET ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akut egzersiz, Sıçan, Karaciğer, Naringin, Enzim, Acute exercise, Rat, Liver, Naringin, Enzyme
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu tez çalışmasında, akut egzersiz oluşturulan sıçan karaciğer dokuları üzerine Naringin'in etkileri araştırıldı. Araştırmada, sıçanlar dört gruba ayrıldı. Bu gruplar; Kontrol (KO), Naringin (N), Egzersiz (E), Naringin + Egzersiz grubu (NE) gruplarıdır. Egzersiz programında treadmill kullanıldı. Sıçanlar iki hafta koşturularak alıştırıldı. Bir gün sonra akut egzersiz programı uygulandı. Program sonucunda sıçanların karaciğer dokuları alındı. Dokularda MDA, GSH, GR, GST, AChE ve Ces enzim aktivite düzeyleri tespiti yapıldı. E grubu MDA düzeyi, AChE ve Ces enzim aktivite düzeyleri artarken, GSH düzeyi ve GR, Ces enzim aktive düzeyi azaldı. NE grubu MDA düzeyi ve Ces enzim aktivite düzeyi E grubuna göre azaldı. E grubu GSH, GST ve Ces enzim aktivite düzeyleri NE grubuna göre arttı. Sonuçlarımızdan, akut egzersiz uygulanan sıçan karaciğer dokuları üzerine naringin'in antioksidan etkisi ile koruyucu etkisi gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of Naringin on acutely exercised rat liver tissues were investigated. In the study, rats were divided into four groups. These groups are Control (KO), Naringin (N), Exercise (E), Naringin + Exercise group (NE). Treadmill was used in the exercise program. Rats were accustomed to running for two weeks. Acute exercise program was applied one day later. As a result of the program, liver tissues of rats were taken. MDA, GSH, GR, GST, AChE and Ces enzyme activity levels were determined in the tissues. While MDA level, AChE and Ces enzyme activity levels increased in group E, GSH level and GR, Ces enzyme activation level decreased. MDA level and Ces enzyme activity level decreased in group NE compared to group E. GSH, GST and Ces enzyme activity levels increased in group E compared to group NE. From our results, the antioxidant effect and protective effect of Naringin on acutely exercised rat liver tissues were observed.