The Effect of authentic leadership and organizational ethical climate perceptions of teachers working in Adıyaman on work engagement
Adıyaman'da çalışan öğretmenlerin otantik liderlik ve örgütsel etik iklim algılarının işe angaje olmaları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 912499
  2. Yazar: SERKAN GÜVEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAHRA SAYĞAN TUNÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik liderlik algısı, Örgütsel etik iklim algısı, İşe angaje olma, Authentic leadership perception, Organizational ethical climate perception, Work engagement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışanların otantik liderlik ve örgütsel etik iklim algılarının işe angaje olmaları üzerindeki etkisinin incelenmesi günümüzde özellikle eğitim sektöründe hem bireysel hem de örgütsel başarının artırılması açısından kritik önem taşımaktadır. Otantik liderlik çalışanların güvenini, işe angaje olmalarını ve motivasyonunu destekleyebilirken, etik bir örgütsel iklim çalışanların sorumluluklarını ve işe angaje olmalarını arttırabilir. Otantik liderlik ve örgütsel etik iklim algılarının öğretmenler tarafından algılanmalarının, onların işe angaje olmalarını nasıl şekillendirdiğini anlamak, eğitim kurumlarının sürdürülebilir büyüme sağlamalarına katkıda bulunabilir. Bu çalışmanın amacı, Adıyaman ilinde görev yapan öğretmenlerin otantik liderlik ve örgütsel etik iklim algılarının işe angaje olmaları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla 390 öğretmen üzerinde görgül bir çalışma yürütülmüştür. Nicel yöntemin kullanıldığı araştırma sonucunda, öğretmenlerin örgütsel etik iklim algısındaki“başkalarının iyiliğini isteme”ve“kurallar”alt boyutlarının işe angaje olma üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Örgütsel etik iklim algısının diğer alt boyutlarında işe angaje olma üzerinde anlamlı bir etkiye ulaşılmamıştır. Ek olarak öğretmenlerin otantik liderlik algılarının alt boyutlarından“rasyonel şeffaflık”ın işe angaje olma üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Otantik liderlik algısının diğer üç alt boyutunun işe angaje olma üzerinde anlamlı bir etkisi bulgulanmamıştır. Bu araştırmanın“örgütsel etik iklim”ve“otantik liderliğin”,“işe angaje olma”ile etkileşimini irdelemek isteyen araştırmacılara görgül araştırma bulguları sunarak katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Examining the effect of employees' perceptions of authentic leadership and organizational ethical climate on their work engagement is critical for increasing both individual and organizational success, especially in the education sector. While authentic leadership can support employees' trust, motivation and work engagement; an ethical organizational climate can strengthen employees' responsibilities and also their work engagement. Examining how teachers' perceptions of authentic leadership and organizational ethical climate shape their work engagement can contribute to the sustainable growth of educational organizations. The purpose of this study is to investigate the effect of teachers' perceptions of authentic leadership and organizational ethical climate working in Adıyaman on their work engagement. For this purpose, an empirical study was conducted on 390 teachers. As a result of the study in which quantitative method was used, it was found that“caring”and“rules”, the sub-dimensions of organizational ethical climate perception, had a significant and positive effect on work engagement. Other sub-dimensions of organizational ethical climate perception did not have a significant effect on work engagement. In addition, it was found that“rational transparency”, one of the sub-dimensions of authentic leadership perception, had a significant and positive effect on work engagement. The other three sub-dimensions of authentic leadership perception did not have any significant effect on work engagement. It is thought that this study will contribute to researchers who want to examine the interaction of“organizational ethical climate”and“authentic leadership”with“work engagement”by providing empirical research findings for them.