Otantik liderliğin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde rol belirsizliği ve çatışmasının rolüne yönelik bir araştırma
A study on the role of role ambiguity and conflict in the effect of authentic leadership on intention to leave
  1. Tez No: 981000
  2. Yazar: EBRU UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, Rol Belirsizliği ve Çatışması, İşten Ayrılma Niyeti, Authentic Leadership, Role Ambiguity and Conflict, Intention to Leave
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle artan rekabet ortamında liderlerin sergilemiş olduğu davranışların, çalışanların işten ayrılma niyeti üzerinde önemli bir etkisi olduğu ortaya çıkmaktadır. Çalışanların işten ayrılma niyeti, bağlı bulunduğu organizasyon içerisindeki rol ve sorumluluğu bırakma eğilimlerini yansıtan kritik bir göstergedir ve örgütsel sürdürülebilirlik açısından önemli etkiler yaratabilmektedir. Literatürde, işten ayrılma niyeti üzerinde etkili olan birçok faktör bulunmakla birlikte, liderlik tarzlarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisine ilişkin çalışmalar nispeten sınırlı düzeydedir. Bu bağlamda, otantik liderlik anlayışı; şeffaflık, öz farkındalık, etik değerler ve ilişki yönelimi gibi temel ilkeleriyle, işten ayrılma niyetini azaltma potansiyeli taşımaktadır. Bu çalışmada, otantik liderliğin çalışanların işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde rol belirsizliği ve çatışmasının düzenleyici rolü incelenmektedir. Bu çerçevede, otantik liderlik, işten ayrılma niyeti ve rol belirsizliği ve çatışması arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla perakende sektöründe saha satış ve merkez birimlerinde çalışan bireylerden anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırma sonuçları, çalışanların otantik liderlik algılamalarının işten ayrılma niyetini etkilediği ve rol belirsizliği ve çatışmasının düzenleyici rolü olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In an increasingly competitive environment driven by globalization, the behaviors exhibited by leaders have emerged as a significant influence on employees' intention to leave their jobs. Employees' intention to leave their jobs is a critical indicator of their willingness to abandon their roles and responsibilities within their organizations, and it can have significant implications for organizational sustainability. While the literature encompasses numerous factors that influence intention to leave, studies on the impact of leadership styles on intention to leave are relatively limited. In this context, the concept of authentic leadership, with its core principles of transparency, self-awareness, ethical values, and relationship orientation, has the potential to reduce intention to leave. This study examines the moderating role of role ambiguity and conflict in the relationship between authentic leadership and employees' intention to leave. In this context, data were collected from individuals working in field sales and headquarters units in the retail sector via a survey to assess the relationships among authentic leadership, intention to leave, and role ambiguity and conflict. The research results reveal that employees' perceptions of authentic leadership influence intention to leave, and that role ambiguity and conflict play a moderating role.