Midazolam ile premedikasyon preoperatif anksiyeteyi menstrüel siklüs fazları boyunca azaltır mı?
Does premedi̇cati̇on wi̇th mi̇dazolam reduce preoperati̇ve anxi̇ety duri̇ng menstrual CYCLE phases?
- Tez No: 480909
- Danışmanlar: PROF. DR. BUKET ÇAĞLA ÖZBAKIŞ AKKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Midazolam, Premedikasyon, Preoperatif anksiyete, Postoperatif ağrı, Midazolam, premedication, preoperative anxiety, postoperative pain
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışmamızda, anestezi öncesi premedikasyon amacıyla midazolam verilen hastalarda menstrüel siklus fazlarının preoperatif anksiyete ve postoperatif ağrı skorları üzerine etkilerini araştırmayı ve karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Genel anestezi altında elektif operasyona alınacak, 21-45 yaş aralığında, Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) skoru I-II ve düzenli menstrüel siklusu olan kadın hastalar çalışmaya dâhil edildi. Olguların; Son Adet Tarihi'ne(SAT) göre menstrüel siklusun hangi fazında olduğu kaydedildi ve buna göre hastalar 3 gruba ayrıldı. ( Grup 1: Foliküler faz: Menstrüel siklusun 1-8. Günleri; Grup 2: Ovulatuar faz: 9-15. Günler; Grup 3: Luteal faz: 16. gün- Siklus sonu aralığı) Anksiyete değerlendirmesi için 20 ifadeden oluşan State-Trait Anxiety Inventory(STAI FORM )testi yapıldı. İntravenöz(IV) 0,02 mg/kg dozunda uygulanan midazolam'dan 3 dk. Önce ve midazolam'dan 1 saat sonra preoperatif test yapılarak anksiyete değerlendirildi. Postoperatif 15. Dakikada, 1. Saat, 2. Saat, 4. Saat ve 6. Saatlerde hastaların postoperatif ağrıları Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Bulgular: Midazolamın, STAI FORM skorlarını, menstrüel siklusun ovulatuar fazında en fazla azalttığı görüldü fakat VAS skorları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Septorinoplasti, guatr operasyonu ve laparoskopik kolesistektomi yapılacak olan reprodüktif çağdaki kadınlarda midazolam ile premedikasyonun menstrüel siklusun tüm fazlarında preoperatif anksiyeteyi azaltmakla birlikte en fazla ovulatuar fazda etkin olduğu gözlemlenmiştir. Midazolam ile premedikasyonun postoperatif ağrı üzerine etkisi menstrüel siklus fazlarına göre değişmemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to investigate effect of menstrual cycle phases on preoperative anxiety and post-operative pain scores in patients who have been given midazolam for premedication before anesthesia. Methods: Female patients with American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status I or II, aged 21-45, having a regular mentrual cycle and planned to have a surgery under general anesthesia were enrolled in the study. Current menstrual cycle phases were recorded as calculated due to first day of the last menstrual period and patients were divided into three groups accordingly. ( group 1:follicular phase: days 1-8 of the cycle; group 2: Ovulatory phase: days 9-15; group 3:Luteal phase: day 16-last day of cycle) State-Trait Anxiety Inventory (STAI) form which consists of 20 statements was used to assess anxiety. Anxiety was valued by applying the test 3 minutes prior and 1 hour after intravenous(iv) midazolam have been given in a dose of 0. 02 mg/kg. Post-operative pain was evaluated using visual analogue scale (VAS) at post- operative minute 15, hour one, hour two, hour 4 and hour 6. Results: STAI form scores of midazolam given for premedication was found to be lowest in ovulatory phase, however no significant difference was determined in pain scores among study groups. Conclusion: In female patients at reproductive age, who are planned to have an elective septorhinoplasty, goiter surgery and laparoscopic cholecystectomy, premedication with midazolam is observed to decrease preoperative anxiety on every phase of menstrual cycle, yet to be most effective at ovulatory phase.