Retinal ven tıkanıklığı hastalarında serum galektin-3 ve epidermal büyüme faktörü seviyelerinin belirlenmesi
Determination of serum galectin-3 and epidermal growth factor levels in patients with retinal vein occlusion
- Tez No: 912633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÇİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: retinal ven tıkanıklığı, galektin-3, epidermal büyüme faktörü, Retinal vein occlusion, Galectin-3, Epidermal growth factor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bilinen en önemli risk faktörü hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar olan retinal ven tıkanıklığı retinal venöz sistemde oluşan obstrüksiyondur. Retinal ven tıkanıklığı geçiren hastalar ve kontrol grubu katılımcılarının serum galektin-3 ve epidermal büyüme faktörünün seviyelerinin incelenmesi ve hastalık ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları polikliniğine 2024 yılında başvuran retinal ven tıkanıklığı olup diyabet, mı ve inme öyüküsü olmayan 45 hasta ve kontrol grubu olarak da diyabet, mi ve inme öyküsü olmayan 45 katılımcı dahil edildi. Çalışmaya dahil olan katılımcıların yaş, cinsiyet ve eşlik eden hastalıkları değerlendirildi. Hastalardan ve kontrol grubundan alınan venöz kan örneklerinden galektin-3 ve epidermal büyüme faktörü çalışıldı. Gal-3 ve EBF ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 64±12 iken kontrol grubunun da 64±10 yıl olduğu görüldü. Hasta grubunda median yaş 63 iken kontrol grubunda 64 olduğu görüldü. Hasta grubunda erkek sayısı 26(57,80% ), kadın sayısı ise 19(42,20%) idi. Kontrol grubunda ise erkek sayısı 28(62,20%), kadın sayısı 17(37,80%) idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 25(55,60%) inde etkilenen göz sağ iken 20(44,40%) sinde sol olduğu görüldü. Yine çalışmadaki hastaların 37(82,20%) sinde retinal ven dal tıkanıklığı(RVDT) mevcut iken 8(17,80%) inde ise SRVT mevcut idi. Çalışmadaki hasta grubunda ek hastalık olarak 2 hastada glokom(4,40%), 30 hastada HT(66,70%) ve 13(28,90%) hastada ise ek hastalık yoktu. Kontrol grubunda ise 5 kişide HT(11,10%), diğer katlılımcılarda ek hastalık yoktu. RVT hastalarındaki ortalama galektin-3 düzeyi 218.85±57,56 olarak izlendi. Kontrol grubunun ortalama galektin-3 düzeyi 212.38±71,8 olarak ölçüldü. RVT hastalarındaki ortalama EGF düzeyi 25.6±9,66 olarak ölçülürken kontrol grubunda ise 21.72±10.46 olarak ölçüldü. Hastalar SRVT ve RVDT olarak kıyaslandığında Gal-3 ortalaması SRVT'de 201.9±54.28 iken RVDT'de 222.52±58.3 olarak izlendi. EGF değerleri ise SRVT'de 24.16±7.16 iken RVDT'de 25.91±10.18 olarak izlendi. Hasta grubu kadın ve erkek olarak kıyaslandığında Gal-3 ortalaması erkeklerde 216.65±60.23 iken kadınlarda 214.06±71.95 olduğu görüldü. EGF ortalaması ise erkeklerde 22.66±8.25 olarak izlenirken kadınlarda 25.16±12.56 olarak izlendi. Sonuç: Hasta grupta serum gal-3 ortalama değeri sağlıklı gruba göre daha yüksek bulundu. Fakat istatistiksel olarak hasta ve kontrol grubunun Gal-3 düzeylerinde anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü. RVT hastalarında Gal-3 değeri cinsiyete göre, tutulan göze göre, yaşa göre, ek hastalığa göre ve tutulumun yerine göre kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadığı görüldü. Gal-3 ün RVT patogenezinde rolü olup olmadığının anlaşılması için daha geniş vaka serilerine ihtiyaç vardır. Serum EBF değerlerini incelediğimizde hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlendi. RVT ve EBF ilişkisinin ortaya konması daha kapsamlı çalışmalar ile EBF'nin RVT etiyopatogenezindeki rolünün belirlenmesi tam olarak ortaya konduğunda RVT etyopatogenezinde etkili olabilecek bir parametre olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız RVT hastalarında Gal-3 ve EBF'nün değerlendirildiği ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The most important risk factors for retinal vein occlusion are hypertension and cardiovascular diseases, which result in thrombus formation and subsequent occlusion in the retinal venous system. This study aims to examine the serum galectin-3 and epidermal growth factor levels in patients with retinal vein occlusion and a control group, and to determine their relationship with the disease. Material and Methods: Our study included 45 patients with retinal vein occlusion who applied to the Ophthalmology department of Atatürk University Medical Faculty Research Hospital, along with a control group of 45 participants without a history of diabetes, myocardial infarction, or stroke. The age, gender, and accompanying diseases of the participants were evaluated. Venous blood samples were collected from both the patients and the control group to analyze galectin-3 and epidermal growth factor. Galectin-3 and EGF were measured using the ELISA method." Results: The average age of the patients included in the study was 64±12, while the control group had an average age of 64±10 years. The median age of the patient group was 63, while it was 64 in the control group. In the patient group, there were 26 males (57.80%) and 19 females (42.20%), while in the control group, there were 28 males (62.20%) and 17 females (37.80%). In the patient group, 25 (55.60%) had the right eye affected, while 20 (44.40%) had the left eye affected. Also, 37 (82.20%) of the patients had RVDT, while 8 (17.80%) had SRVT. In the patient group, 2 patients (4.40%) had glaucoma, 30 patients (66.70%) had hypertension (HT), and 13 (28.90%) had no additional diseases. In the control group, 5 individuals (11.10%) had hypertension (HT), and the other participants had no additional diseases. The average galectin-3 level in RVT patients was observed to be 218.85±57.56. The average galectin-3 level in the control group was measured as 212.38±71.8. The average EGF level in RVT patients was 25.6±9.66, while it was 21.72±10.46 in the control group. When comparing SRVT and RVDT patients, the average Gal-3 level was 201.9±54.28 in SRVT and 222.52±58.3 in RVDT. EGF levels were 24.16±7.16 in SRVT and 25.91±10.18 in RVDT. When comparing the patient group by gender, the average Gal-3 level was 216.65±60.23 in males and 214.06±71.95 in females. The average EGF level was 22.66±8.25 in males and 25.16±12.56 in females. Conclusions: In the patient group, the average serum gal-3 level was found to be higher compared to the healthy group. However, it was observed that there was no statistically significant difference in the Gal-3 levels between the patient and control groups. In RVT patients, when Gal-3 levels were compared based on gender, affected eye, age, comorbidities, and site of involvement, no statistically significant difference was found. More comprehensive studies with detailed exclusion criteria are needed to clarify the role of Gal-3 in the pathogenesis of RVT. While examining serum EGF levels, a statistically significant difference was observed between the patient and control groups. In the future, more comprehensive studies investigating the relationship between RVT and EGF may reveal the role of EGF in the etiopathogenesis of RVT, supporting its potential as a parameter that could be used in RVT etiopathogenesis. To the best of our knowledge, our study is the first to evaluate Gal-3 and EGF in RVT patients.