Sigara kullanan normospermili infertil bireylerin sperm hücrelerinin dna fragmantasyonu ve immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi
DNA fragmentation and immunohistochemical evaluation of sperm cells of infertile individuals with normospermia who smoke
- Tez No: 912667
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: DNA fragmantasyonu, sperm, immunohistokimya, sigara, DNA fragmentation, sperm, immunohistochemistry, cigarette
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Sigara kullanımı, erkek infertilitesine katkıda bulunan önemli bir çevresel faktördür. Çalışmamız, sigara içen normospermik infertil erkeklerin sperm hücrelerinde DNA fragmantasyonu düzeylerini ve immünohistokimyasal değişiklikleri değerlendirerek sigaranın üreme sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya toplam 40 birey katılmıştır. Çalışma grubu sigara kullanan normospermik infertil bireylerden, kontrol grubu ise sigara kullanmayan normospermik bireylerden oluşturulmuştur. Katılımcılardan alınan semen örnekleri, sperm sayısı, motilite, morfoloji ve vitalite açısından analiz edilmiştir. DNA fragmantasyonu düzeyleri akridin orange boyama tekniği ile ölçülmüş, caspase-3 immünohistokimyasal analizler ile spermdeki fragmantasyon değerlendirilmiştir. Bulgular: Kontrol grubunda ise sperm parametreleri genel olarak normal sınırlarda bulunmuştur. Sigara kullanan grupta DNA fragmantasyon oranları anlamlı derecede yüksek bulunmuş, bu durum sperm hücrelerinin genetik bütünlüğünün bozulduğunu göstermiştir. Ayrıca, sperm motilitesi ve morfolojisi üzerinde de olumsuz etkiler gözlemlenmiştir. Sonuç: Sigara kullanımı, sperm DNA bütünlüğünü bozarak erkek infertilitesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu bulgular, sigaranın erkek üreme sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini doğrulamakta ve sigara bırakmanın infertilite tedavisinde kritik bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Sağlık politikalarının sigara tüketimini azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Smoking is a significant environmental factor contributing to male infertility. This study aims to evaluate the effects of smoking on reproductive health by analyzing DNA fragmentation levels and immunohistochemical changes in sperm cells of normospermic infertile males who smoke. Materials and Methods: A total of 40 participants were included in the study. The study group consisted of normospermic infertile men who smoked, while the control group included non-smokers. Semen samples were analyzed for sperm count, motility, morphology, and vitality. DNA fragmentation levels were measured using acridine orange staining, and caspase-3 levels were assessed through immunohistochemical analyses. Results: The control group exhibited normal sperm parameters. In contrast, the DNA fragmentation rates in the smoking group were significantly higher, indicating compromised genetic integrity of sperm cells. Negative effects on sperm motility and morphology were also observed. Conclusion: Smoking significantly disrupts sperm DNA integrity, contributing to male infertility. These findings confirm the detrimental impact of smoking on male reproductive health and emphasize the importance of smoking cessation as a critical component of infertility treatment. Health policies should focus on strategies to reduce smoking prevalence.