Uluslararası öğrencilerin kariyer çıpaları ve demografik değişkenlerle ilişkisi: Türkiye örneği
International students career anchor in relation to demographic variables: The Case of Türkiye
- Tez No: 912706
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: International Students, Career, Career Choice, Career Anchor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ekonomik, siyasi, hukuki, sosyal, kültürel ve teknolojik gelişmeler hayatımızı derinden etkilemektedir. Günümüzün hızla değişen dünyasında küreselleşme ile birlikte uluslararası öğrenci sayıları da artmaktadır. Uluslararası öğrencilerin hareketliliği yükseköğretimde en dikkat çekici gelişmelerin başında gelmekte, ülkeler bu alana yatırım yapmaktadır. Son yıllarda Türkiye'ye yükseköğretim için gelen öğrenci sayılarında önemli bir artış olmuştur. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin kariyer seçim süreçlerini ortaya koymaktır. Çalışmada uluslararası öğrencilerin kariyer çıpaları ile demografik değişkenleri arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmanın örneklemini 31 farklı uyruktan 260 uluslararası öğrenci oluşturmaktadır. Bilgi toplama aracı olarak Schein'in 8 kariyer çıpasından oluşan kariyer yönelimi envanteri (COI) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda uluslararası öğrencilerinin kariyer çıpaları dağılımı, kariyer seçiminden memnuniyetleri ve coğrafi bakımdan öğrenciler arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda öğrencilerin girişimcilik çıpası ilk sırada çıkarken ardından teknik ve yaşam tarzı çıpası gelmektedir. Öğrenciler kariyer seçimlerinden (çalışma alanı) memnun oldukları bulgusuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kariyer çıpaları ile kariyer seçimleri arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Economic, political, legal, social, cultural and technological developments deeply affect our lives. In today's rapidly changing world, the number of international students is increasing along with globalization. The mobility of international students is one of the most remarkable developments in higher education and countries invest in this field. In recent years, there has been a significant increase in the number of students coming to Türkiye for higher education. In this context, this study aims to reveal the career choice processes of international students studying in Türkiye. In the study, career anchors and demographic variables of international students are investigated. The sample of this quantitative research consists of 260 international students from 31 different nationalities. Schein's Career Orientation Inventory (COI), which consists of 8 career anchors, was used as a data collection tool. As a result of the research, the distribution of career anchors of international students, their satisfaction with their career choice and the differences between students in terms of geographical differences were revealed. As a result of the study, students' entrepreneurship anchor ranked first, followed by technical and lifestyle anchors. It was found that students were satisfied with their career choice (field of study). No relationship was found between students' career anchors and career choices.