Partikülsüz gümüş iletken mürekkebin uçak kanatlarında buzlanma önleyici rezistans tasarımlarına uygulanması ve performansının incelenmesi
Application of particle-free silver conductive ink to anti-ice system designs in aircraft wings and investigtion of their performance
  1. Tez No: 912818
  2. Yazar: YAKUP SÜLEYMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buzlanma, fosil yakıt, rezistans, gümüş iletken mürekkep
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Teknoloji ilerledikçe fosil yakıt tüketimi artmış ve bu durum çevreye ciddi zararlar vermiştir. Özellikle CO2 emisyonlarının yüksek olduğu havacılık sektöründe, soğuk hava koşulları uçaklarda buzlanma problemine neden olmakta, bu da uçuş kalitesini düşürmektedir. Uçaklar, yaklaşık 10,6 km yükseklikte, -50°C ile -60°C arasındaki sıcaklıklarda uçarken, suyun donma noktasının altındaki bu sıcaklıklar buzlanmayı kaçınılmaz kılar. Buzlanma, uçağın ağırlığını ve sürüklenme kuvvetini artırırken, kaldırma kuvvetini azaltır, bu da daha fazla güç ve yakıt tüketimi gerektirir. Uçaklarda buzlanmayı önlemek için termal, elektrikli ve kimyasal buz önleme sistemleri kullanılır. Buzlanma, kanatlar, kuyruk, gövde, stabilizatörler, kontrol yüzeyleri, motor girişleri, pitot tüpleri, statik portlar ve diğer kritik alanlarda oluşabilir. Uçakların buzlanmasını gidermek için genellikle motorlardan alınan sıcak hava kullanılır. Ancak soğuk havalarda, gerekli ısıyı sağlamak için motor gücünü artırmak gerekebilir ki bu da yakıt tüketimini daha da artırır. Bu çalışmada buzlanma önleyici ve buz çözücü sistemler için farklı rezistans tasarımları yapılmıştır. Bu sistemlerin tasarımının kanatlar üzerine uygulanması için partikülsüz gümüş mürekkep kullanılarak yüksek performanslı ısıtıcı sistemler üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
As technology advances, there is no doubt that fossil fuel consumption has increased and this has caused serious damage to the environment. The aviation sector is a particular concern, with high CO2 emissions and the additional issue of icing caused by cold weather conditions, which significantly reduces flight quality. Aircraft fly at temperatures between -50°C and -60°C at an altitude of approximately 10.6 km, which inevitably results in icing due to the temperatures below the freezing point of water. Icing increases the weight and drag of the aircraft, while reducing lift, which inevitably requires more power and fuel consumption. Anti-icing systems are used to prevent icing on aircraft. These include thermal, electrical and chemical systems. Icing can and will occur on the wings, tail, fuselage, stabilisers, control surfaces, engine intakes, pitot tubes, static ports and other critical areas. Hot air from the engines is the usual method used to de-ice aircraft. However, in cold weather, the engine must be powered up to provide the required heat, which increases fuel consumption. This study presents a range of anti-icing and de-icing system designs. To apply these designs to the wings, high-performance heating systems were produced using particlefree gum ink. Key words : Icing, fossil fuel, resistance, silver conductive ink