Rizobakterilerin domates yetiştiriciliğinde tuzluluk stresineetkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of rhizobacteria on salt stress intomato cultivation
- Tez No: 912840
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: tuzluluk stresi, rizobakteriler, domates, bitki gelişimi, salinity stress, rhizobacteria, tomato, plant growth
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tuzluluk stresi, bitki büyümesini ve tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyen önemli ve giderek büyüyen bir sorundur. Dolayısıyla bu sorunun çözümü tarımda önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı; domates bitkisinde tuz stresini tolere etmede yararlı bakterilerin kullanılma olasılıklarının araştırılmasıdır. Bunun için 6 domates çeşidi kullanılmış ve sonuçta yalnızca en tolerant ve en hassas çeşitler çalışma için seçilmiştir. Laboratuvar stoklarından seçilen 19 bakteri izolatı arasından, in vitro koşullarda tuz stresine karşı en başarılı olan 7'si arasından 3'ü seçilerek in vivo koşullarda tuz stresine karşı etkileri testlenmiştir. In vivo saksı denemeleri iki kez yenilenmiştir. In vivo tuz stresi denemesinde, seçilen bakteri izolatları tuzluluğa tolerant ve hassas olarak belirlenen domates çeşitlerine tohum bakterizasyonu ve kök içirme uygulaması biçiminde verilmiştir. Bakteri uygulamalarının gövde ve kök yaş ve kuru ağırlığını işlem görmemiş kontrol bitkilerine oranla artırdığı saptanmıştır. Moleküler tanılama ve sekans analizi sonucunda bu bakterilerin Pantoea ananatis, Acinetobacter calcoaceticus ve Pantoea vagans olduğu değerlendirilmiştir. Tuzlu ortamlarda bitki gelişimini artırma potansiyelleri ile tanınan bu halofitik bakterilerin tuzluluk stresini tolere etme, bitki gelişimi ve verimi artırma konusunda umut verici olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Salinity stress is a significant and increasing problem that negatively affects plant growth and agricultural production. Therefore, the solution of this problem has become an important issue in agriculture. The purpose of this study is to investigate the possibilities of using beneficial bacteria in terms of tolerating the salt stress in tomato plants. For this purpose, 6 tomato varieties were used and as a result, only the most tolerant and sensitive varieties were selected for further study. Among the 19 bacterial isolates selected from laboratory stocks, 3 of the 7 most successful against salt stress in vitro were selected and their effects against salt stress in vivo were tested. In vivo pot experiments were repeated twice. In the in vivo salt stress experiment, selected bacterial isolates were applied to salinity tolerant and sensitive tomato cultivars by seed bacterization and root drenching. It was found that bacterial applications increased the fresh and dry weight of stem and roots compared to untreated control plants. As a result of molecular identification and sequence analysis, these bacterial strains were evaluated as Pantoea ananatis, Acinetobacter calcoaceticus and Pantoea vagans. These halophytic bacteria, known for their potential to increase plant growth in saline conditions, have been evaluated as promising in tolerating salinity stress and increasing plant growth and yield.