Yaşamda kendini var etmiş olmak ile olmamak ve doğum sonrası depresyon ilişkisi
- Tez No: 912848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA BARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası, annelik, depresyon, beck, gebelik, Postpartum, motherhood, depression, beck, pregnancy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı annelerin doğum sonrası depresyon ve yaşamsal amaç düzeylerinin belirlenerek demografik özelliklerine göre düzeysel farklılıklar olup olmadığının belirlenmesidir. Bu doğrultuda çalışma kapsamında depresyon kavramına, doğum sonrası dönem ve depresyon kavramlarına ve doğum sonrası psikiyatrik bozukluklara alt başlıklar halinde yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde araştırmanın modeli, yöntemi, amacı ve veri toplama süreci gibi başlıklara yer verilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise yapılan saha çalışması neticesinde elde edilen veriler SPSS programı ile analiz gerçekleştirilerek elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of postpartum depression and vital goals of mothers and to determine whether there are any level differences according to their demographic characteristics. In this context, the concept of depression was given to the concept of depression, postpartum period and depression, and postnatal psychiatric disorders as sub-headings. In the third part of the study, the model, method, purpose and data collection process of the research are given. In the fourth and last part of the study, the data obtained as a result of the field study are analyzed with SPSS program and the findings are given.