Çevrimiçi fonksiyonel egzersiz programının primer dismenoresemptomları üzerine etkisi
- Tez No: 912919
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZEMİN GİLANLIOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Primer dismenore, Çevrimiçi eğitim, Fonksiyonel egzersiz, Günlük yaşam aktiviteleri, Ağrı inançları, Primary dysmenorrhea, Online education, Functional exercise, Activities of daily living, Pain beliefs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Egzersizlerin primer dismenore (PD) semptomları üzerine olumlu ve hafifletici yöndeki etkileri bilinse de primer dismenoreli bireylerin günlük yaşam aktiviteleri ve ağrı inançları üzerine etkileri hâlen tam olarak bilinmemektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada primer dismenoreli kadınlarda çevrimiçi ilerleyici fonksiyonel egzersiz programının (ÇİFEP) ağrı, menstrual semptomlar, günlük yaşam aktiviteleri ve ağrı inançları üzerine etkilerini araştırmak amaçlandı. Araştırmanın modeli tek grup öntestsontest desen, örnekleme modeli ise kartopu örnekleme olarak belirlenmiştir. Çalışmaya 18-35 yaş arası, PD semptomlarına sahip 44 kadın dahil edildi. Bireylere altı hafta süresince, haftada iki seans ortalama 50 dakika süren ÇİFEP uygulandı. Katılımcıların menstruasyon dönemlerindeki ağrı şiddetleri Görsel Analog Skala (GAS); ağrı inançları Ağrı İnançları Ölçeği (AİÖ); menstruasyon semptomları Fonksiyonel ve Emosyonel Dismenore Ölçeği (FEDÖ), Menstrüasyon Semptom Ölçeği (MSÖ); günlük yaşam aktiviteleri Nottingham Genişletilmiş Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (NEADL) ile çalışma öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Katılımcıların eğitim programından hoşnut kalma düzeyleri ise eğitim sonrasında Egzersiz Eğitimini Değerlendiren Hoşnutluk Formu ile değerlendirildi. Çalışmanın verilerinin toplanması adına değerlendirmeler ve egzersiz eğitim programı çevrimiçi biçimde gerçekleştirildi. Eğitim sonucunda, GAS, FEDÖ, MSÖ, NEADL ve AİÖOrganik İnançlar boyutunda eğitim öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler görüldü (p0.05). ÇİFEP, PD tedavisinde etkili bir şekilde kullanılabilir ve ilerleyen zamanlarda çevrimiçi yürütülecek çalışmalara katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Although the positive and alleviating effects of exercises on the symptoms of primary dysmenorrhea (PD) are known, their effects on the activities of daily living (ADLs) and pain beliefs of individuals with PD are still unknown. Therefore, this study aimed to investigate the effects of an online progressive functional exercise program (PFEP) on pain, menstrual symptoms, ADLs and pain beliefs in women with PD. The research model was determined as single group pretest-posttest design and the sampling model was snowball sampling. The study included 44 women aged 18-35 years with PD symptoms. Individuals underwent PFEP for six weeks, two sessions per week, lasting an average of 50 minutes. Participants' pain intensity during menstruation was assessed using the Visual Analog Scale (VAS); pain beliefs were assessed using the Pain Beliefs Scale (PBS); menstrual symptoms were assessed using the Functional and Emotional Dysmenorrhea Scale (FEDS), Menstruation Symptom Scale (MSS); and ADLs were assessed using the Nottingham Extended Activities of Daily Living Index (NEADL) before and after the study. Participants level of satisfaction with the training program was evaluated with the Exercise Training Satisfaction Form after the training. The data collections for the assessments and exercise training program were conducted online. As a result of the training, statistically significant changes were observed in the GAS, FEDS, MSS, NEADL and PBS-Organic Beliefs dimension compared to the pretraining period (p0.05). PFEP can be used effectively in the treatment of PD and may contribute to future online studies.