Sosyal ağ kullanıcıları odağında riskler: Samsun Üniversitesi örneği
  1. Tez No: 912967
  2. Yazar: SEVİM ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ASUDE TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: New Media, Social Media, Social Network, User, Risk
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
İnternet ve internet tabanlı teknolojilerin gelişimi ekseninde, boy gösteren yeni iletişim araçları, 21. yüzyılın bağlantılı ve etkileşimli ortamını oluşturmuştur. Bu ortamda çeşitli ağlarla birbirine bağlı ve bağımlı modern insan iletişimini de sosyal ağlara yani sosyal paylaşım ağlarına taşımıştır. Sosyal ağların bizlere kolaylıklar, fırsatlar ve yenilikler sunduğu gerçektir; ancak yeni zeminde bireysel ve toplumsal yaşantımız ağlar arasında şekillenmeye devam ederken, derin izler de bırakmaktadır. Kendimizi alamadığımız bir dijital döngüde yer almaktayız; fakat aynı döngü içerisinde korunaklı bir deneyim beklentisi ve isteği içerisindeyiz. Yaşanan olumsuz örnekler geldiğimiz noktada günümüzün uzunca saatlerini, sahtekârlar, dolandırıcılar, hackerlar, gözetlemecilerle birlikte geçirdiğimizi gözler önüne sermektedir. Bu bağlamda halka açık, bir o kadar da saldırıya açık sosyal ağların bizlere sorular sordurduğu da apaçık ortadadır. Bu çalışma teknolojiyi ve beraberinde gelişen sosyal paylaşım ağlarına karşı pesimist bir yaklaşımın ürünü değil, aksine insanlığa birçok fayda sunan bu ortamların kötü amaçlı olarak, milyarları bulan kullanıcılarına ve nihayetinde topluma zarar verecek biçimde kullanıldığı endişesinden yola çıkmaktadır. Çalışmada, literatür taramasında elde edilen bilgiler ve yaşanmış deneyimler ışığında sosyal ağlarda kullanıcıların karşı karşıya kalabileceği riskler üzerine odaklanılarak genel bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Literatürde sosyal medyanın ve sosyal ağların olumsuz yanları üzerine birçok çalışma yapıldığı görülmektedir; fakat kullanıcıların farkındalıklarını artırmayı ve onları bu konularda bilinçlendirmeyi amaçlayan çalışmalar yapılırken, bütüncül olarak karşılaşılabilecek riskleri sınıflandırarak tanımlamayı hedefleyen çalışmaların sınırlılığı da görülmektedir. Çalışma alandaki bu boşluğa katkı vermeyi ve kullanıcıların karşılaşabilecekleri riskler hakkında bilgi sahibi olarak dengeli bir sosyal ağ kullanımını teşvik etmeyi amaçlamaktadır
Özet (Çeviri)
On the axis of the development of internet and internet based technologies, new communication tools have formed the connected and interactive environment of the 21st century. In this environment, it has carried the interconnected and dependent modern human communication with various networks to social networks. It is true that social networks offer us facilities, opportunities and innovations; however, while our individual and social life continues to form between networks on the new ground, it also leaves deep traces. We are in a digital cycle where we cannot take ourselves; but we expect and desire a sheltered experience within the same cycle. These negative examples reveal that we spend long hours today with fraudsters, scammers, hackers, and surveillance. In this context, it is obvious that social networks that are open to the public and also open to attack make us ask questions. This study is not the product of a pessimistic approach to technology and the accompanying social networks, but on the contrary, it is based on the concern that these environments, which offer many benefits to humanity, are used maliciously, in a way that will harm its users and ultimately the society. In the study, a general framework was tried to be drawn by focusing on the risks that users may face in social networks in the light of the information obtained from the literature review and the experiences. It is seen that there are many studies on the negative aspects of social media and social networks in the literature; however, while studies aiming at raising the awareness of users and raising their awareness on these issues, there are also limitations of studies aiming to classify and define the risks that may be encountered in a holistic manner. It aims to contribute to this gap in the field of study and to encourage a balanced social network usage by knowing about the risks users may face.