Sistemik puva tedavisi sonrası deride oluşabilecek lupus eritematozus benzeri histopatolojik değişikliklerin saptanması, klinik ve serolojik korelasyonun araştırılması
Lupus erythematous like histopathological changes on skin after the puva therapy and the correlation between these histopathological changes and clinical. serological finding
  1. Tez No: 91298
  2. Yazar: HÜMEYRA BOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. ALPASLAN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik PUVA tedavisi, yan etki, lupus eritematozus VI, Systemic PUVA therapy, side effect, lupus erythematosus vn
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET İlk kez 1974 yılında uygulamaya giren ve psoriasis başta olmak üzere birçok deri hastalığının tedavisinde kullanılan sistemik PUVA tedavisi ile kısa ve uzun vadede yan etkiler gözlenebilir. Son yıllarda sistemik PUVA tedavisi sonrasında uzun vadede lupus eritematozus oluşumunun gözlendiği olgular bildirilmiştir. Bu nedenle bu çalışmada, sistemik PUVA tedavisi alan psoriasis ve mikozis fungoidesli hastalarda uzun süreli sistemik PUVA tedavisi sonrası deride oluşabilecek lupus eritematozus benzeri histopatolojik değişikliklerin saptanması ve bu olgularda klinik ve serolojik korelasyonun araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Şubat 1999 ile Aralık 1999 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Fototerapi birimine başvuran, klinik ve histopatolojik olarak 18'i psoriasis vulgaris, 2'si mikozis fiıngoides tanısı alan toplam 20 olgu alındı. Yaşlan 22 ile 72 arasında değişmekte olan olguların 15'i erkek, 5'i kadın idi. Tedavi öncesinde önceden varolabilecek kollajen doku hastalığı yönünden klinik ve histopatolojik olarak incelenen olguların hiçbirinde kollajen doku hastalığını destekler bulgu saptanmadı. Tedavi sonrası ve 3 aylık kontrol periyodu sonrasında olgulardan alman lezyonlu ve lezyonsuz deri biyopsi örneklerinde histopatolojik inceleme yapıldı ve lupus band testi çalışıldı. Elde edilen lupus eritematozus benzeri histopatolojik değişikliklerin klinik ve serolojik korelasyonunun araştırılması amacıyla olgular ARA kriterleri yönünden incelendi ve ANA, Anti-DNA, Romatoid faktör, serum C3-C4 düzeyi, SSA ve SSB gibi immünolojik incelemeler yapıldı. Çalışmamızda PUVA tedavisi sonrasında deride lupus eritematozus benzeri histopatolojik değişiklikler saptanmasına rağmen klinik, serolojik ve immünofloresan yöntemlerle desteklenen SLE gelişimi gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY LUPUS ERYTHEMATOSUS LIKE HISTOPATHOLOGICAL CHANGES ON SKIN AFTER THE PUVA THERAPY AND THE CORRELATION BETWEEN THESE HISTOPATHOLOGICAL CHANGES AND CLINICAL, SEROLOGICAL FINDINGS PUVA therapy, which had been applied to many skin diseases especially including psoriasis since 1974, had many long and short term side effects. In recent years cases with lupus erythematosus, which had been occured after systemic PUVA therapy, were reported. For this reason in this study we want to determine the histopathological changes similar to the lupus erythematosus on skin after the longterm PUVA therapy and whether there is a correlation between these histopathological changes and the clinical and serological findings spesific for lupus erythemtosus. For this purpose, 18 cases diagnosed as psoriasis and 2 cases diagnosed as mycosis fungoides (5 female- 15 male, age range 22-72) clinically and histopathologically, who had administrated to Çukurova Universty Medical Faculty Dermatology Department Phototherapy Unit between February 1999 and December 1999, were included in this study. Before the PUVA therapy the patient were evaluated for spesific clinical and histopathological findings of connective tissue diseasses and none of them had these findings. At the end of therapy and 3 months after therapy biopsy was performed lesional and nonlesional skin for the histopathological analyses and lupus band test. To detect the correlation between observed histopathological findings and the clinical and serological findings, all of the patients were investigated with ARA (The American Rheumatism Association) criteria and in addition ANA, anti-DNA, Rheumatic factor, C3-C4 level in plasma, SSA, SSB were examined. In this study we found that after the PUVA therapy histopathological changes similar to the lupus erythematosus could be found on skin but SLE diagnose which was supported by clinical, serological and immunofluorescence findings was not detected.