Yahudi geleneğine feminist yaklaşım
Feminist approach to Jewish tradition
  1. Tez No: 913009
  2. Yazar: MERVE MADEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudilik, feminizm, eşitlik, Judith Plaskow, Blu Greenberg, Sally Priesand, Amy Eilberg, Judaism, feminism, equality, Judith Plaskow, Blu Greenberg, Sally Priesand, Amy Eilberg
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yahudi feminizmi, kadınların Yahudi geleneği içinde varoluşlarını, konumlarını ve ihtiyaçlarını sorgulamaya zemin hazırlamıştır. Yahudi kadınlar, toplumda yayılan feminizm hareketi ile dinde iyileştirilmesi gereken hususlara eşitlik perspektifiyle yaklaşarak ele almışlardır. Bu hususta feminist Yahudi bilginlerin çalışmaları oldukça dikkat çekicidir. Nitekim feminist bilginler, hem çalışmalarıyla hem de yazdıkları kıymetli eserlerle Yahudi geleneğinde revize edilmesini gerekliliğine inandıkları konuları feminist bir yaklaşımla yeniden ele almayı amaçlamışlardır. Judith Plaskow, feminist anlayışını teolojik bağlamda ele alarak Yahudi dinindeki pek çok konuya feminist bir bakış açısı kazandırmıştır. Blu Greenberg, geleneğe bağlılığın sürdürülmesine ancak kadın eşitsizliğine yönelik Yahudi tutumların yeniden ele alınmasının gerekliliğine dikkat çekmiştir. Sally Priesand ise, haham kimliği ışığında pek çok konuya değinerek Yahudi dini ve değerlerini feminist bir yaklaşımla ele almıştır. Amy Eilberg, geleneğe eşitlikçi bir perspektiften yaklaşarak Yahudi dini ve yaşamına katkı sağlayacak çalışmalar yapmıştır. Bu çalışma ile Judith Plaskow, Blu Greenberg, Sally Priesand ve Amy Eilberg'in düşünceleri çerçevesinde; Yahudi geleneğine feminist yaklaşımları hakkında kapsamlı bilgi vermek amaçlanmıştır. Aynı zamanda feminizm hareketinin Yahudiliğe yaklaşımı ve dönemin önemli kurum ve kuruluşları hakkında da bilgi vermek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Jewish feminism has paved the way for questioning the existence, position and needs of women within the Jewish tradition. With the feminist movement spreading in society, Jewish women have addressed the issues that need improvement in religion from the perspective of equality. In this regard, the work of feminist Jewish scholars is quite remarkable. As a matter of fact, feminist scholars, both with their studies and the valuable works they have written, have aimed to revisit the issues that they think should be revised in the Jewish tradition with a feminist approach. Judith Plaskow has brought a feminist perspective to many issues in the Jewish religion by addressing feminist understanding theologically. Blu Greenberg has drawn attention to the need to maintain a commitment to tradition but to reconsider Jewish attitudes towards women's inequality. Sally Priesand has taken a feminist approach to Jewish religion and values, addressing many issues in the light of her rabbinic identity. Amy Eilberg has contributed to Jewish religion and life by approaching the tradition from an egalitarian perspective. This study aims to provide comprehensive information about the feminist approaches to Jewish tradition within the framework of the thoughts of Judith Plaskow, Blu Greenberg, Sally Priesand and Amy Eilberg. It is also aimed to provide information about the approach of the feminist movement to Judaism and the important institutions and organizations of the period.