3 boyutlu haritalama teknolojilerinin gayrimenkul değerleme süreçlerine etkisi
The effect of 3B mapping technologies on real estate valuation processes
- Tez No: 913033
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BEŞDOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: 3B Haritalama, Gayrimenkul Değerleme, Teknoloji, Yenilik, Sürdürebilirlik, 3D Mapping, Real Estate Valuation, Technology, Innovation, Sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Teknolojik gelişmelerin hız kazandığı günümüzde, dijitalleşme trendleri gayrimenkul sektöründe de önemli değişimlere yol açmış, taşınmaz değerleme yöntemlerinin gözden geçirilmesini gerektirmiştir. 3B (3 Boyutlu) haritalama teknolojileri, gayrimenkul değerleme süreçlerinde giderek daha fazla kullanılarak, taşınmazların mekânsal ve fiziksel özelliklerinin daha hassas bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu tez çalışması, 3B haritalama teknolojilerinin gayrimenkul değerleme üzerindeki etkilerini derinlemesine inceleyerek, harita mühendisliği, kadastro uygulamaları ve kentsel gelişime etkileri açısından sunduğu yenilikleri ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri), LIDAR (Işın Algılama ve Mesafe Ölçme), fotogrametri ve DEM (Dijital Arazi Modelleri) gibi haritacılık mesleğinin temel araçları kullanılarak taşınmaz değerleme süreçlerinin daha etkin ve doğru sonuçlar verebileceği vurgulanmıştır. Araştırmanın başlangıcından itibaren, önceki çalışmalar ve literatürdeki bilimsel makaleler doğrultusunda, 3B haritalama teknolojilerinin değerleme süreçlerine kazandırdığı hassasiyet ve hızın, sektördeki kullanım potansiyeli değerlendirilmiştir. Çalışmada, gayrimenkul değerleme alanındaki yöntemlerin güncellenmesi için atılması gereken adımlar üzerinde durulmuş ve taşınmaz değerleme ile harita mühendisliği arasındaki ilişki, teknik açıdan ele alınmıştır. Bu tez çalışması, gelecekteki bilimsel araştırmalara katkı sağlamayı hedeflerken, aynı zamanda gayrimenkul değerleme süreçlerinde CBS ve 3B teknolojilerin entegrasyonunu hızlandırmayı amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerden alınan akademik çalışmalar, bilimsel makale ve kitapları ile kurumların düzenlediği eğitim seminerleri bu çalışmanın temel referanslarını oluşturmuştur. Çalışmanın, haritacılık alanındaki profesyonellerin, taşınmaz değerlemede yenilikçi yaklaşımlar geliştirmesine katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world where technological developments are accelerating, digitalization trends have led to significant changes in the real estate sector, necessitating a review of real estate valuation methods. 3D (3-D) mapping technologies are increasingly being used in real estate valuation processes, enabling a more precise assessment of the spatial and physical characteristics of real estate. This thesis aims to examine the effects of 3D mapping technologies on real estate valuation in depth and to reveal the innovations it offers in terms of its effects on survey engineering, cadastral applications and urban development. In the study, it is emphasized that real estate valuation processes can provide more effective and accurate results by using the basic tools of the cartography profession such as GIS (Geographic Information Systems), LIDAR (Beam Detection and Ranging), photogrammetry and DEM (Digital Terrain Models). From the beginning of the study, in line with previous studies and scientific articles in the literature, the potential use of the precision and speed that 3D mapping technologies bring to the valuation processes has been evaluated. The study focuses on the steps to be taken to update the methods in the field of real estate valuation and the relationship between real estate valuation and surveying engineering is discussed from a technical perspective. While this thesis study aims to contribute to future scientific research, it also aims to accelerate the integration of GIS and 3D technologies in real estate valuation processes. Academic studies from different disciplines, scientific articles and books, and training seminars organized by institutions are the main references of this study. It is thought that the study will contribute to the development of innovative approaches in real estate valuation by professionals in the field of cartography.