Tensor fasya lata tendon grefti ile genişletilmiş fonksiyonel orbikularis okuli kas transferinin kontralateral lagoftalmus tedavisinde kullanılması: Kadavra çalışması
Tensor fasya lata tendon grefti ile genişletilmiş fonksiyonel orbikularis okuli kas transferinin kontralateral lagoftalmus tedavisinde kullanilmasi: Kadavra çalişmasi
  1. Tez No: 913104
  2. Yazar: ARDA KAVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İĞDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Fasiyal palsi, lagoftalmus, orbikularis okuli, dinamik rekonstrüksiyon, kas transferi, Facial palsy, lagophthalmus, orbicularis oculi, dynamic reconstruction, muscle transfer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Orbikularis okuli kas flebinin tensor fasya lata tendon grefti ile genişletilerek karşı taraf lagoftalmus tedavisinde kullanılabilirliğini kadavra modelinde göstermek ve diseksiyon çalışmalarında kas flebiyle ilgili morfometrik ve anatomik ölçümlerin yapılmasıdır. Materyal ve Metod: 10 adet kadavrada çalışıldı. Supratarsal deri kıvrımından yapılan insizyon ile orbikularis okuli kasının orbital parçası ortaya konuldu. Medial bazlı olarak lateralden flep eleve edilerek üst ve alt iki kutba ayrıldı. Supranazal subkutan tünelden karşı tarafa geçirilerek üst ve alt göz kapağına adapte edildi. Tensor fasya lata tendon grefti ile flebin üst ve alt polü genişletilerek morfometrik ölçümler yapıldı. Bulgular: Ortalama flep uzunluğu 55.37 ± 4.73 mm olarak hesaplanmış, medyan değeri ise 55.99 mm olarak verilmiştir. Flep uzunluğu ölçümleri 45.92 mm ile 60.24 mm arasında değişiklik göstermektedir. Ortalama gereken tensor fasya lata greft uzunluğu 20.34 ± 1.99 mm olup medyan değeri 20.24 mm'dir. Bu ölçümler 16.98 mm ile 23.07 mm arasında değişmektedir. Greft uzunluğu, flep ile uyumlu olacak şekilde ihtiyaç duyulan ek dokunun miktarını belirlemekte yardımcı olur. Bu ölçümler, greftin doğru bir şekilde yerleştirilmesi ve işlevselliğinin sağlanması için gereklidir. Sonuç: Kadavra çalışmamızda ortaya çıkan sonuç ve bulgularla tensor fasya lata tendon grefti ile genişletilmiş orbikularis okuli kas flebi lagoftalmus tedavisinde göz kapağı kapanmasını sağlamak ve korneal yüzeyi korumak adına etkili bir alternatif sunmaktadır. Bu yöntem, fasiyal sinir felçli hastalarda göz kapağı fonksiyonunun geri kazandırılması açısından umut verici bir seçenek olup, ileri çalışmalarda klinik sonuçlarının daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to demonstrate the usability of the Orbicularis oculi muscle flap in the treatment of contralateral lagophthalmos by expanding it with a tensor fascia lata tendon graft in a cadaver model, and to make morphometric and anatomical measurements of the muscle flap in dissection studies. Materials and Methods: 10 cadavers were studied. The orbital part of the orbicularis oculi muscle was exposed through an incision made in the supratarsal skin fold. The flap was elevated laterally on a medial basis and divided into two upper and lower poles. It was passed to the opposite side through the supranasal subcutaneous tunnel and adapted to the upper and lower eyelids. Morphometric measurements were made by expanding the upper and lower poles of the flap with tensor fascia lata tendon graft. Results: The average flap length was calculated as 55.37 ± 4.73 mm, and the median value was given as 55.99 mm. Flap length measurements vary between 45.92 mm and 60.24 mm. The average required tensor fascia lata graft length is 20.34 ± 1.99 mm, with a median value of 20.24 mm. These measurements range from 16.98 mm to 23.07 mm. Graft length helps determine the amount of additional tissue needed to be compatible with the flap. These measurements provide an accurate shape of the graft. Conclusion: With the results and findings of our cadaver study, the orbicularis oculi muscle flap expanded with tensor fascia lata tendon graft offers an effective alternative to ensure eyelid closure and protect the corneal surface in the treatment of lagophthalmos. This method is a promising option for restoring eyelid function in patients with facial nerve palsy, and it would be useful to evaluate its clinical results more comprehensively in future studies.