Representations of ontological insecurity in fantastic literature: The Lord of the Rings, The Chronicles of Narnia, and Harry Potter
Ontolojik güvensizliğin fantastik edebiyatta temsilleri: Yüzüklerin Efendisi, Narnia Günlükleri ve Harry Potter
- Tez No: 913170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İFAKAT BANU AKÇEŞME
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ontolojik Güvensizlik, Fantastik Edebiyat, Ontolojik Güvensizlik Tipolojisi, Ontolojik Güvensizlikle Başa Çıkma Mekanizmaları, Ontological Insecurity, Fantastic Literature, Typology of Ontological Insecurity, Coping Mechanisms with Ontological Insecurity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu tez, modern fantastik edebiyatın üç büyük eseri olan Yüzüklerin Efendisi, Narnia Günlükleri ve Harry Potter romanlarında ontolojik güvensizliğin temsilini incelemektedir. Laing ve Giddens tarafından tanımlandığı şekliyle ontolojik güvensizlik, öz kimliğin ve onu çevreleyen dünyanın istikrarsızlığından kaynaklanan varoluşsal bir kaygı durumunu ifade eder. Essen ve Danielson tarafından geliştirilen ontolojik güvensizlik mekanizmaları tipolojisine dayanan bu çalışma, bu eserlerin kahramanları olan Frodo, Harry Potter ve Pevensie kardeşlerin utanç ve süreksizlik endişelerinin yol açtığı düşünümsel, ilişkisel ve sistemik kaynaklardan gelen yutulma, patlama ve taşlaşma korkusu gibi güvensizlik biçimlerini nasıl deneyimlediklerini analiz etmektedir. Hayali dünyalarda geçen bu fantastik romanlar, modern yaşamın varoluşsal kaygılarını yansıtır ve insanlık durumunu keşfetmek için eşsiz bir yol sunar. Bu tez, ontolojik güvensizlik teorisini bu edebi eserlere uygulayarak, psikolojik ve sosyolojik çerçeveleri edebi analizle birleştiren yeni bir disiplinler arası bakış açısı sunmaktadır. Bu fantastik dünyaların sadece bir kaçış değil, aynı zamanda modernitenin bilimsel ve rasyonel taleplerinin yol açtığı kaygılarla başa çıkma mekanizmaları olarak nasıl hizmet ettiğini araştırmaktadır. Çalışma, fantastik edebiyat ile varoluşsal kaygı arasındaki bağlantıyı vurgulamayı ve akademik araştırmalarda genellikle bu yaygın olarak okunan metinlerin psikolojik boyutlarını göz ardı eden bir boşluğu ele almayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken, bu eserlerin anlatıları ve karakterleri aracılığıyla okuyucularda ontolojik güvensizlikle nasıl bir yüzleşme ve hafifletme aracı sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the representation of ontological insecurity in three major works of modern fantasy literature: The Lord of the Rings, The Chronicles of Narnia, and Harry Potter. Ontological insecurity, as defined by Laing and Giddens, refers to a state of existential anxiety rooted in the instability of self-identity and the surrounding world. Drawing on the typology of ontological insecurity mechanisms developed by Essen and Danielson, this study analyses how the protagonists of these works—Frodo, Harry Potter and the Pevensie children—experience forms of insecurity such as fear of engulfment, implosion, and petrification resulting from reflexive, relational and systemic sources in combination with shame and discontinuity. These fantasy narratives, though set in imaginary worlds, reflect the existential anxieties of modern life and offer a unique avenue for exploring the human condition. By applying ontological insecurity theory to these literary works, this dissertation provides a novel interdisciplinary perspective, combining psychological and sociological frameworks with literary analysis. It explores how these fantastic worlds serve not only as escapism but also as mechanisms for coping with the anxieties induced by modernity's scientific and rational demands. The study aims to highlight the connection between fantasy literature and existential anxiety, addressing a gap in academic research that typically overlooks the psychological dimensions of these widely read texts. In doing so, it demonstrates how these works resonate with readers by offering a means of confronting and mitigating ontological insecurity through their narratives and characters.