Examining the role of context, personality, and attitude on willingness to communicate: A case study of Turkish and Moroccan students
Kişiliğin, koşulların ve davranışların, iletişim isteğindeki (WTC) üzerindeki rolünün incelemesi; Türk ve Faslı öğrenciler üzerine vaka analizi
- Tez No: 913171
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHİMİ ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öz güven, endişe, davranışlar, iletişim isteği, WTC, Self-confidence, anxiety, Attitudes, WTC
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İngilizcede İletişim İsteği (WTC) yıllar boyunca karmaşıklığı ve evrimi ile değer verilen bir konsepttir. Bu konsept ilk olarak katılımcıların hedef dillerinde iletişim kurma isteklerini etkileyen farklı faktörleri ve değişkenleri keşfetmek için öğrencilerin ana dilini inceleyerek başladı. Dahası, araştırmacılar farklı koşullarda ve durumlarda onu etkileyen ek değişkenleri içerdiğinden kavram ikinci dil araştırmalarında daha yaygın hale geldi. Sonuç olarak, İngilizce'de iletişim isteğini (WTC) hangi faktörlerin etkilediğini anlamak, hem öğretmenlerin hem öğrencilerin, İngilizce öğretimini ve öğrenimini iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Mevcut çalışmada, kişilik özelliklerinin, tutumların ve koşullar iletişin isteğini (WTC) etkileyip etkilemediğini keşfetme girişimidir. Dahası, katılımcıların iletişim isteğini (WTC), tutumlarını, kişilik özelliklerini ve genel şartlar için tasarlanmış bir anket içeren karma yöntem yaklaşımı kullanıldı. Ek olarak, aynı değişkenlerin etkisini göstermek için yarı yapılandırılmış bir görüşme uygulandı. Anket, yanıtları düzgün bir şekilde ölçmek için beş puanlık bir Likert ölçeği içeriyordu. Dahası, bu vaka çalışmasına hem Fas hem de Türkiye'den eşit olarak bölünmüş toplam 8 katılımcı katıldı.Veriler, IBM SPSS İstatistik yazılımı kullanılarak toplandı ve analiz edildi. Ek olarak, değişkenler ve İletişim isteği (WTC) arasındaki korelasyonları tespit etmek için Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Ayrıca, görüşme verileri tematik bir analiz kullanılarak tartışıldı. Çalışmanın sonuçları, öz güven ile katılımcıların iletişim isteği (WTC'si) arasında pozitif bir korelasyon olduğunu gösterdi. Dolayısıyla, öğrencilerde öz güven seviyeleri ne kadar yüksekse, ingilizce iletişim kurmayada o kadar istekliydiler. Ayrıca, sonuçlar kaygı seviyeleri ile iletişim isteği (WTC) arasında negatif bir korelasyon olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, kaygı seviyeleri ne kadar yüksekse, öğrenciler İngilizce iletişim kurmaya o kadar az istekliydi. Nitel verilerden elde edilen sonuçlar, öz güven, kaygı ve iletişim isteği (WTC) arasında benzer korelasyonlar olduğunu gösterdi. Ancak, nitel sonuçların analizinde koşullarında iletişim isteği (WTC) üzerinde etkisi de vardı.
Özet (Çeviri)
Willingness to communicate WTC in English is a concept valued by its complexity and evolution throughout the years. The concept first started by examining the native language of learners to discover different factors and variables which affected the participants' willingness to communicate in their target language. Furthermore, the concept became more prominent in second language research as researchers found that it is more complex comprising additional variables affecting it in different contexts and situations. Consequently, understanding what factors influence WTC in English, can help teachers and learners alike improve the teaching and learning of English. In the present study, an attempt to explore whether personality traits, attitudes and context affect WTC or not. Moreover, a mixed methods approach was used including a questionnaire designed to measure the participants' WTC, their attitudes, their personality traits, and context. Additionally, a semi structured interview was implemented to illustrate the influence of the same variables. The questionnaire included a five-point Likert scale to properly measure the responses. Furthermore, a total of 8 participants participated in this case study equally divided across both the Moroccan and the Turkish context as well. The data is collected and analyzed using a systematic descriptive analysis of items using IBM SPSS Statistics Software. Additionally, Spearman's correlation analysis was used to detect the correlations between the variables and WTC. Moreover, the interview data was discussed using a thematic analysis. The results of the study showed that there is a positive correlation between self-confidence and the participants' WTC. Thus, the higher the self-confidence levels were, the more willing the learners were to communicate in English. Also, the results indicated a negative correlation between anxiety levels and WTC. Consequently, the higher the anxiety levels were the less willing learners were to communicate in English. The results from the qualitative data indicated similar correlations between self-confidence, anxiety, and WTC. However, there was also the influence of context on WTC in the analysis of the qualitative results.