The relationship between electronic word of mouth marketing and consumer decision making stylesthe relationship between electronic word of mouth marketing and consumer decision making styles
Elektronik ağızdan ağıza pazarlama ile tüketici karar verme tarzları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 913183
  2. Yazar: SAHRA SAEED GEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ağızdan Ağıza, Elektronik Ağızdan Ağıza Pazarlama, Karar Verme Tarzları, Electronic Word Of Mouth, Electronic Word Of Mouth Marketing, Decision-Making Styles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnternetin gelişmesiyle birlikte, müşterilerin deneyimlerini paylaşmaları ve pazarlama faaliyetlerine katılmaları için yeni yollar ortaya çıkmıştır. Dijital çağda, müşteri deneyimlerinin, görüşlerinin ve tavsiyelerinin dijital platformlar aracılığıyla paylaşıldığı elektronik ağızdan ağıza pazarlama (e-WOM), satın alma kararlarında önemli bir faktör haline gelmiştir. Günümüzde, çevrimiçi tavsiyeler, insanlar için ne satın alacaklarına karar verirken büyük bir etkiye sahiptir ve insanlar bu tavsiyelere, şirketlerin reklamlarından daha fazla güvenmektedir. Tüketiciler, karar verirken çevrimiçi yorumların mantıklı ve ikna edici olması durumunda bu bilgileri kabul etme eğilimindedir. Çevrimiçi yorumlar, bireysel tüketici karar verme tarzlarına bağlı olarak farklı şekillerde etkiler yaratmaktadır. Bu çalışma, elektronik ağızdan ağıza pazarlama ile tüketici karar verme tarzları arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlanmıştır. Çalışma, farklı karar verme tarzlarının e-WOM ile nasıl etkileşime girerek çevrimiçi alışveriş davranışlarını şekillendirdiğini incelemektedir. Bu alanda birçok çalışma yapılmış olsa da, tüketicilerin bu sürece ne kadar dahil olduklarına dair sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Araştırmanın temel yöntemi niceliksel olup, 422 çevrimiçi aktif sosyal medya kullanıcısına anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, e-WOM pazarlamasının tüketici karar verme tarzlarıyla önemli bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Çalışma, araştırmanın pratik uygulamalarını ve gelecekteki araştırmalar için önerilerde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the Internet continues to advance, it also generates new ways for customers to share their experiences and engage in marketing initiatives. In this digital era, electronic word-of-mouth (e-WOM), which involves the sharing of customer experiences, views, and recommendations via digital platforms, has grown to be a major determinant of purchase decisions. Online recommendations are now a significant deciding factor for what people buy, people trust these recommendations more than the company's advertisement. Consumers are more likely to accept information from an online review if it is rational and persuasive when making decisions. Online reviews affect differently based on individual consumer decision-making style. This study aims to understand the relationship between electronic word of mouth and consumer decision making styles. The study examines how different decision-making styles interact with e-WOM in shaping consumer behavior regarding online shopping. Although many studies have been conducted in this area, there are limited studies on how deeply consumers are involved. The main method of the research is quantitative, and a survey was applied to 422 online active social media users. Results of the research show that e-WOM marketing has significant relationship with consumer decision making styles. Practical applications of the research and recommendations for future research are also discussed in the study.