A gender-based analysis of observance and non-observance of Gricean maxims among female and male teachers in an educational setting
Eğitim ortamında öğretmenler arasında Grice maksimlerine uyulması ve uyulmamasının cinsiyet temelli bir analizi
- Tez No: 913192
- Danışmanlar: DR. ELHAM ZARFSAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Grice Maksimleri, İşbirlikçi İletişim, Toplumsal Cinsiyet Farklılıkları, Kesişimsellik, Öğretmen İş Birliği, Eğitim Uygulamaları, Eğitim Çıktıları, Grice's Maxims, Cooperative Communication, Gender Differences, Intersectionality, Teacher Collaboration, Educational Practices, Educational Outcomes
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET EĞİTİM ORTAMINDA ÖĞRETMENLER ARASINDA GRICE MAKSİMLERİNE UYULMASI VE UYULMAMASININ CİNSİYET TEMELLİ BİR ANALİZİ DURMAZ, Sevda Yüksek Lisans, İngiliz Dili ve Eğitimi Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Elham ZARFSAZ Ocak 2025, xiii+84sayfa Etkili iletişim, eğitim ortamlarında mesleki iş birliğini geliştirmek, kapsayıcı bir okul kültürü oluşturmak ve öğrenci öğrenme çıktılarını iyileştirmek için vazgeçilmezdir. Grice'ınİşbirliği İlkesi ve buna bağlı maksimlere dayanan bu çalışma, Türkiye'deki ortaöğretim öğretmenleri arasında bu iletişim ilkelerinin gözetilmesini ve ihlal edilmesini araştırmaktadır. Araştırma, öğretmenler arası iletişimi kesişimsellik perspektifiyle ele alarak toplumsal cinsiyet ve daha geniş sosyal dinamiklerin, iletişim davranışları ve mesleki ilişkiler üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu çalışmada, nitel ve nicel yöntemler bir arada kullanılarak, farklı konuşma bağlamlarında erkek ve kadın öğretmenler arasında gerçekleşen 60 etkileşim doğal gözlemler ve transkript analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Bulgular, kadın öğretmenlerin Grice maksimlerine, özellikle alaka, açıklık ve özlülük ilkelerine daha fazla bağlı kaldığını ve bunun pedagojik iş birliğinin etkinliğini artırdığını ortaya koymaktadır. Buna karşılık, erkek öğretmenlerin özellikle nicelik ve üslup maksimlerini daha sık ihlal ettiği gözlenmiştir. Bu bulgular, toplumsal cinsiyet normları, kültürel beklentiler ve kurumsal dinamikler gibi kesişen faktörlerin eğitim ortamlarında iletişim tarzlarını nasıl şekillendirdiğini vurgulamaktadır. Araştırmanın sonuçları, öğretmenler arasında güven, kapsayıcılık ve karşılıklı saygıyı teşvik etmek için işbirlikçi iletişimin önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, toplumsal cinsiyet ve sosyal dinamiklerin mesleki eğitim ortamlarındaki iletişimi nasıl karmaşık biçimlerde etkilediğini göstermek için kesişimsel bir perspektif sunarak literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Hedefe yönelik mesleki gelişim programlarının, bu nüansları ele alarak iletişim becerilerini geliştirmesi ve daha eşitlikçi ve etkili öğretmen iş birliğini teşvik etmesi önerilmektedir. Gelecek araştırmaların, toplumsal cinsiyet, kültürel ve kurumsal faktörlerin etkileşimini farklı eğitim bağlamlarında incelemek üzere bu yaklaşımı genişletmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GENDER-BASED ANALYSIS OF OBSERVANCE AND NON-OBSERVANCE OF GRICEAN MAXIMS AMONG FEMALE AND MALE TEACHERS IN AN EDUCATIONAL SETTING DURMAZ, Sevda Master's Thesis, English Language Teaching Supervisor: Asst. Prof. Dr. Elham ZARFSAZ January 2025, xiii+84 Pages Effective communication is essential for fostering professional collaboration, cultivating an inclusive school culture, and improving student learning outcomes within educational settings. Grounded in Grice's Cooperative Principle and its associated maxims, this study investigates the observance and violation of these communicative principles among secondary school teachers in Türkiye. By examining teacher-to-teacher communication through the lens of intersectionality, the research explores how gender and broader social dynamics interact to shape communicative behaviors and professional relationships in educational contexts. This study employed both qualitative and quantitative methodologies, analyzing 60 interactions between male and female teachers in diverse conversational contexts through naturalistic observations and transcript analysis. The findings reveal that female teachers demonstrated higher adherence to Gricean Maxims, particularly in maintaining relevance, clarity, and conciseness—behaviors that contribute to more effective pedagogical collaboration. Conversely, male teachers were observed to violate maxims more frequently, particularly those related to quantity and manner. These findings underscore how intersecting factors such as gender norms, cultural expectations, and institutional dynamics influence communication styles in educational settings. The implications of these findings are significant for the field of teaching, emphasizing the importance of cooperative communication in fostering trust, inclusivity, and mutual respect among educators. This study contributes to the literature by incorporating an intersectional perspective to highlight the complex ways gender and social dynamics shape communication in professional educational environments. Targeted professional development programs are recommended to address these nuances and enhance communication skills, promoting more equitable and effective teacher collaboration. Future research should extend this approach to examine the interplay of gender, cultural, and institutional factors across varied educational contexts.