Semptomsuz yenidoğanlarda pulse oksimetre cihazı ile konjenital kalp hastalığı taraması sonuçları
Results of congenital heart disease screening using pulse oximeter in newborn without symptoms
- Tez No: 913207
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kritik Konjenital Kalp Hastalıkları Taraması, Konjenital Kalp Hastalıkları, Pulse Oksimetre Test, Congenital Heart Diseases, Critical Congenital Heart Diseases Screening, Pulse Oximetry Test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Pulse oksimetri tarama testi, 10.000 canlı doğumda 8-10 bebekte karşımıza çıkan konjenital kalp hastalıklarının (KKH) taramasında kullanılmaktadır. Konjenital kalp hastalıklı bebeklerin yarısı ilk yaşlarını tamamlamadan kaybedilmektedir. Pulse oksimetre tarama testinin hastanemiz verilerini sunmak amaçlanmaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Eylül 2020 ile Aralık 2023 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Servisinde anne yanında takip edilen, gestasyonel 34 haftadan büyük olan tüm yenidoğan bebekler çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan bebeklere yaşamın 24. Saatinde pulse oksimetri cihazı (Masimo Radikal-7®) ile saturasyonu ölçümü yapıldı. Amerikan Pediatri Akademisinin önerileri doğrultusunda testi kalan ve geçen bebekler belirlendi. Tüm bebeklere aynı zamanda ayrıntılı fizik muayene yapıldı. Testten kalan yenidoğanlara çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından yapılan ekokardiyografi ile kritik konjenital kalp hastalığı olan hastalar tespit edildi. Test Amerikan Pediatri Akademisi'nin rehberine göre uygulandı. BULGULAR: Araştırmamızı yürüttüğümüz zaman diliminde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 21.778 canlı doğum gerçekleşmiştir. 21.778 bebekten 2700'ü yenidoğan yoğun bakıma yattığı için tarama yapılamamıştır. Kalan 19078 bebeğe tarama yapıldı. 66 bebek (%0,34) taramayı geçemediği için pediatrik kardiyolog tarafından değerlendirildi. Taramayı geçemeyen 66 bebeğin 13'ü (%19'u, tarama yapılan bebeklerin tümünün %0,06'sı) kritik KKH tanısı almıştır. Taramayı geçemeyen bebeklerin %48'i başka klinik tanılar almıştır. Taramadan önce kötüleşen 16, intrauterin dönemdeki 22 bebek kritik KKH tanısı almıştır. Taramayı geçen bebeklerden daha sonraki zamanlarda kritik KKH tanısı alanların sayısı 8'dir. Pulse oksimetri testinin sensitivitesi %61,9 spesifitesi %99,7 pozitif prediktif değeri %19 negatif prediktif değeri ise %99,9 olarak hesaplanmıştır. Pozitif olabilirlik değeri %222,5 iken negatif olabilirlik oranı %38,2 olarak hesaplanmış olup literatürle yakın sonuçlar elde edilmiştir. SONUÇ: Pulse oksimetri testi kritik KKH taramada maliyeti düşük, kolay uygulanabilir ve başka tanılara da yardımcı olabilecek bir test olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Results of congenital heart disease screening using pulse oximeter in newborn without symptoms AİM: Pulse oximetry screening test is used to diagnose of congenital heart diseases (CHD), which is seen in 8-10 babies per 10,000 live births. MATERİALS AND METHODS: Newborn babies with a gestational age of more than 34 weeks who were followed up with their mothers in Sakarya University Training and Research Hospital Gynecology Clinic between September 2020 and December 2023 were included the study. Oxygen saturation of the babies included in the study was performed with a pulse oximetry device (Masimo Radical-7®) 24th hour after birth. The screening was performed in accordance with the recommendations of the American Academy of Pediatrics. Critical congenital heart disease were detected by echocardiography performed by a pediatric cardiologist to the babies who failed in the test. RESULTS: During our research, there were 21,778 live births at Sakarya University Training and Research Hospital. 2700 of 21,778 babies could not be tested because they were admitted to neonatal intensive care. 66 infants (0.34%) were evaluated by a pediatric cardiologist because they did not pass the screening. Of the 66 data that failed screening, 13 (19%, 0.06% of all screened infants) were diagnosed with critical CHD. The sensitivity of the pulse oximetry test is calculated as 61.9%, the specificity is 99.7%, the positive predictive value is 19% and the negative predictive value is 99.9% and results close to the literature were obtained. CONCLUSİONS: Pulse oximetry test is a test that is of vital importance in critical CHD screening and stands out as a test that is low-cost, easily applicable and can also help in other diagnoses. More studies are needed to determine whether the test should be included in screening programs.