An investigation into MoNE English language teachers' professional autonomy in terms of different variables and professional development practices
Farklı değişkenler ve mesleki gelişim uygulamaları açısından MEB İngilizce dil öğretmenlerinin mesleki özekliği üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 913330
  2. Yazar: ÖZLEM SÜRMEN AKOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAŞİDE DAĞ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi, Öğretmen Mesleki Gelişimi, Öğretmen Mesleki Özerkliği, Sürekli Mesleki Gelişim, Mesleki Gelişim Uygulamaları, English, TEFL, Teacher Professional Development, Teacher Professional Autonomy, Continuing Professional Development, Professional Development Practices
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde çalışan İngilizce öğretmenlerinin profesyonel özerklik ve profesyonel gelişim uygulamalarını cinsiyet, yaş, deneyim, akademik durum, okul seviyesi ve okul konumu gibi değişkenleri dikkate alarak incelemiştir. Ayrıca, öğretmenlerin profesyonel özerklik seviyeleri ile profesyonel gelişim faaliyetleri arasındaki ilişkiyi de analiz etmiştir. İzmir'de gerçekleştirilen karma yöntemli bir vaka çalışması olup, MEB'e bağlı devlet okullarında görev yapan 188 İngilizce öğretmenini kapsamaktadır. Bu öğretmenler ilkokul, ortaokul ve çeşitli lise türlerinde görev yapmaktadır. İlk olarak, öğretmenlerin özerklik seviyelerini nasıl algıladıklarını ve profesyonel gelişim uygulamalarına katılma motivasyonlarını anlamak amacıyla Okay ve Balçıkanlı (2021) tarafından geliştirilen Öğretmen Profesyonel Özerklik Anketi (TEPAQ) uygulanmıştır. Ardından, öğretmenlere, bir etkinliğe katılmalarını etkileyen faktörler ve hangi etkinliklerin gelişimlerine en fazla katkı sağladığına dair iki açık uçlu soru sorulmuştur. Bu aşamada, öğretmenlerin profesyonel gelişim faaliyetlerine yönelik tutumlarını daha derinlemesine anlamak amaçlanmıştır. Açık uçlu sorulara 127 öğretmen yanıt vermiştir. Nitel veriler SPSS 25.0 kullanılarak, incelenen değişkenler dikkate alınarak analiz edilmiştir. Nicel veriler ise Creswell'in (2007: 148; 2013: 184) belirttiği döngüye göre analiz edilmiştir. Veriler, katılımcıların yanıtlarına göre kodlanmış ve ardından kodlama ve gözden geçirme aşamasından sonra bu kodlar daha geniş kategoriler ve temalar halinde birleştirilmiştir. Veriler, bu kategorilere ve kodlara göre tartışılmıştır. Çalışmada, İngilizce öğretmenlerinin yüksek bir profesyonel özerklik seviyesine sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre daha içsel motive oldukları bulunmuştur. Daha genç öğretmenlerin, yeni şeyler öğrenme ve özerk davranışlar sergileme konusunda daha kendine güvenli oldukları sonucuna varılmıştır. Öğretmen deneyimi ve akademik durumla ilgili belirgin bir fark bulunmamıştır. Okul konumunun uzak olması ve okul kademesinin lise olması ise zaman yönetimi için bir sorun olarak gözlemlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin genel olarak profesyonel gelişim faaliyetlerine katılma konusunda güçlü bir isteğe sahip oldukları, bu durumun yeni şeyler öğrenmeye ve öğretim uygulamalarını geliştirmeye açık olduklarını gösterdiği bulunmuştur. Ancak, öğretmenler genellikle kendi alanları, öğretim becerileri, sınıf yönetimi becerileri ve teknolojik bilgi ile ilgili etkinliklere katılmayı tercih etmektedir. Çalışmaya katılan öğretmenler, mesleki gelişimlerinde meslektaşlarıyla çalışmayı faydalı bulmaktadırlar. Bu bulgular doğrultusunda öğretmenlerin profesyonel gelişimi ve profesyonel özerklikleri için bazı önerilerde bulunulmuş ve daha geniş bir araştırma için ek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines professional autonomy and professional development practices of English Language Teachers for Ministry of Education (MoNE) considering different variables such as gender, age, experience, academic status, school level, school location. Moreover, it also analyzes the relationship between professional autonomy levels of teachers and professional development acts. It is a mixed method case study, conducted in İzmir with 188 English Language Teachers working for state schools within MoNE. These teachers work at primary or secondary school and different types of high schools. First, Teacher Professional Autonomy Questionnaire (TEPAQ) by Okay & Balçıkanlı (2021) is applied to gather quantitative data. It is aimed to understand how they perceive themselves about their autonomy levels and whether they are motivated to attend any professional development practice. Then, teachers are asked two open-ended questions about their perceptions about the factors they are affected to attend an activity and which activities contribute most to their development. By this, it is aimed to learn more in depth to understand their attitudes when it comes to their professional development acts. For open-ended questions, 127 teacher has given answers. The qualitative data is analyzed using SPSS 25.0. considering investigated variables. The quantitative data is analyzed according to the cycle which Creswell (2007: 148; 2013: 184) states. The data is tallied into codes according to the responses of the participants. After coding and reviewing it, these codes are combined into broaders categories and themes. The data is discussed according to these categories and codes. In the study, it is conluded that English Language Teachers have a high professional autonomy levels. It is found out that female teachers are internally driven more than male ones. It is concluded that the younger the teachers are, the more confident they become in terms of learning new things and having autonomous behaviours. Teacher experience and academic status does not make a remarkable difference. The distant school location and the school level being high school have been observed as challenges for time management. Moreover, teachers generally have a strong desire to engage in professional development activities, which means they are open to learning new things and to enhance their teaching practices. However, they prefer to join activities that are related to their own field, teaching skills, classroom management skills and technological knowledge. Teachers participating in the current study find working with colleagues useful for their teaching development. According to these findings, some implications and suggestions are done for professional development and professional autonomy of the teachers. Further research suggestions are remaked for a broader investigation.