Kamusal içsellik bağlamında Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistem hattının incelenmesi
Sirkeci-Kazlıçeşme railway line in the context of public interiority
- Tez No: 913384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kamusal içsellik, Kentli-kent ilişkisi, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, İstanbul, Public Interiority, Urban dweller-city relationship, Sirkeci-Kazlıçeşme Railway Line, İstanbul
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez, kentsel yaşamın dinamiklerini şekillendiren ve kentliler için anlamlı deneyimler sunan kamusal içsellik kavramı üzerine inşa edilmiştir. Kamusal içsellik, kamusal mekânların, kent sakinleri için fiziksel, duygusal ve sosyal anlamda nasıl içselleştirilebildiğini ve bu mekânlarla kentliler arasındaki etkileşimin ne ölçüde derinleştiğini ifade etmektedir. Bir kentin kamusal alanları, yalnızca geçiş alanları değil; aynı zamanda insanların bir araya geldiği, sosyalleştiği ve kentin kimliğine dair kolektif bir deneyim yaşadığı önemli mekânlardır. Kentli ve kentsel mekân arasındaki bu karşılıklı etkileşim, kentin belleği, kimliği ve toplumsal aidiyet duygusunun oluşmasında kritik bir öneme sahiptir. Tez çalışmasında, İstanbul gibi çok katmanlı bir metropolde raylı sistemlerin, kentliler için nasıl bir kamusal içsellik sunduğu sorusu ele alınmıştır. Demiryolu ulaşımı, yalnızca bir noktadan diğerine gitmeyi kolaylaştıran bir altyapı değil; aynı zamanda kentsel yaşamın ritmini, sosyal etkileşimleri ve kültürel bağları şekillendiren bir unsurdur. Demiryolları ve demiryolu istasyonları, birer ulaşım aracı olmanın ötesinde, kentlilerin kentle kurduğu sosyal ve kültürel bağların pekiştiği önemli kamusal mekânlar olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, tarihi yarımada üzerindeki konumu ve kentsel bağlamı ile bu kavramsal çerçevenin incelenmesi için ideal bir örnek olarak ele alınmıştır. Hattın, tarihi sur izleri boyunca uzanması ve İstanbul'un kültürel mirası ile derin bir ilişki içinde olması, onu kentsel bellek açısından zengin bir kamusal alan haline getirmektedir. Çalışmada, hattın üzerindeki sekiz istasyon, kentlilerle olan etkileşimleri, kullanıcı deneyimleri ve kamusal içsellik kriterleri doğrultusunda incelenmiştir. Anketlerle elde edilen veriler ve kullanıcıların geri bildirimleri, bu istasyonların tarihî ve kültürel işlevleri kadar, ulaşım ve sosyal alan sağlama işlevlerini de kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi mümkün kılmıştır. Çalışma, bu hattın gelecekte nasıl daha etkin bir kamusal içsellik sunabileceğine dair öneriler geliştirmiş ve bu önerilerin, yeni tasarlanacak raylı sistem istasyonları için bir kılavuz olarak kullanılabilecektir. Kamusal içsellik kriterleri ışığında yapılan bu değerlendirme, İstanbul'un tarihi raylı sistemlerinin, kent belleği, sosyal etkileşim ve kültürel anlam oluşturma açısından nasıl daha zengin bir kentsel deneyim sunabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is predicated on the concept of public interiority, which exerts a profound influence on the dynamics of urban life and provides urbanites with meaningful public experiences. The concept of public interiority can be defined as the extent to which public spaces can be internalised by urban dwellers on a physical, emotional and social level, as well as the extent to which the interaction between these spaces and urban dwellers deepens. It is erroneous to consider public spaces in a city as merely transit spaces. They are also significant locations where people congregate, engage in social interaction and collectively experience the city's identity. This mutual interaction between urbanites and the urban environment is of critical importance in the formation of the city's collective memory, identity and sense of social belonging. In accordance with this conceptual framework, this study addresses the question of what kind of public interiority rail systems offer for urbanites in a multi-layered metropolis like Istanbul. Railway transport is not merely an infrastructure that adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip facilitates travel from one point to another; it is also an element that influences the rhythm of urban life, social interactions and cultural ties. In this context, railways and railway stations are not merely a means of transport; they are also regarded as significant public spaces where urbanites can reinforce their social and cultural ties with the city. In this context, the Sirkeci-Kazlıçeşme Rail Line is considered an ideal case study for examining this conceptual framework, given its location on the historical peninsula and its urban context. The fact that this line extends along the traces of the historical city walls and has a deep relationship with the cultural herritage of Istanbul makes it a public space that is rich in urban memory. Te study examined eight stations on the line in order to ascertain their interactions with urban dwellers, user experiences and public interiority criteria. The data obtained through questionnaires and user feedback enabled a comprehensive evaluation of the historical and cultural functions of the stations in question, as well as their role in providing transport and social space. The study has developed recommendations for how this line can offer a more effective public interiority in the future. These recommendations can be used as a guideline for the design of new railway stations. This evaluation, based on public interiority criteria, aims to demonstrate how Istanbul's historic railway systems can offer a richer urban experience in terms of urban memory, social interaction and cultural meaning-making.