Pastoral tradition of William Wordsworth and Walt Whitman's poetry: A comparative study of selected poems
William Wordsworth ve Walt Whitman'ın şiirlerinde pastoral gelenek: Seçilmiş şiirler üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 913388
  2. Yazar: ASLI NUR ÖNEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ATEŞCİ KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: William Wordsworth, Walt Whitman, Lyrical Ballads, Leaves of Grass, Pastora, William Wordsworth, Walt Whitman, Lyrical Ballads, Leaves of Grass, Pastoral
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Pastoral şiir, kırsal yaşamın özellikle de çobanların yaşam tarzının idealize edilmiş bir ortamda tasvirleri olarak ortaya çıkan bir türdür. Türün ilk örnekleri Yunan yazar Theocritus'un Idylls ve Romalı yazar Virgil'in Eclogues eseri olarak kabul görmektedir. İngiliz Edebiyatında ise Edmund Spenser ve Alexander Pope gibi isimler de bu türün klasiklerine bağlı kalarak pastoral şiir türünde eserler vermiştir. Ancak İngiliz Romantisizmi'nin öncüsü olan William Wordsworth, bu türü kritik bir bakış açısıyla yeniden yorumlamış ve doğanın gerçekçi bir bakış açısıyla şiire yansıtılması gerektiğini savunmuştur. Amerikan edebiyatında ise doğa, yerli halkın şarkılarına ve Avrupa'dan gelen ilk yerleşimcilerin birçok şiirine konu olmuş, sonrasında özellikle Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau gibi Aşkıncı filozofların etkisi ile birlikte insan ile Tanrı arasındaki bağın kurulduğu ilahi bir alan olarak görülmeye başlanmıştır. Amerika'nın önde gelen şairi Walt Whitman ise şiirlerinde bireyselcilik ve demokrasi konularını ele almış ve pastorali yalnızca kırsal tasvirlerle sınırlamayarak, şehir anlatılarının içinde pastoral yansımaları kaleme almıştır. Bu tezin amacı, pastoral şiirin değişimini“Tür Eleştirisi”ile ele alırken, William Wordsworth'ün Lyrical Ballads adlı eserinden seçilmiş şiirlerinde türe olan katkısını değerlendirip, Amerikan şair Walt Whitman'ın Leaves of Grass ve Drum-Taps eserinden derlenen şiirlerinde Wordsworth'ün pastoral yazım türüyle benzer ve farklı yanlarını incelemektir.
Özet (Çeviri)
Pastoral poetry is a genre that emerged as depictions of rural life, especially the lifestyle of shepherds, in an idealized landscape. The first examples of the genre are regarded as Idylls of the Greek writer Theocritus and Eclogues of the Roman writer Virgil. In English literature, figures such as Edmund Spenser and Alexander Pope also produced works in the genre of pastoral poetry, adhering to the classics of this genre. However, William Wordsworth, the pioneer of English Romanticism, reinterpreted this genre from a critical point of view and argued that nature should be reflected in poetry from a realistic perspective without idealization. In American literature, nature was the subject of songs of Indians and many poems penned by first settlers from Europe, and later, especially with the influence of Transcendentalist such as Ralph Waldo Emerson and Henry David Thoreau, it began to be seen as a sacred space where the bond between man and God was established. America's foremost poet, Walt Whitman, on the other hand, dealt with individualism and democracy in his poems and wrote pastoral reflections within urban narratives, not limiting the pastoral to rural depictions. The aim of this thesis is to explore the evolution of pastoral poetry through the lens of“Genre Theory”while evaluating William Wordsworth's contribution to the genre in selected poems from Lyrical Ballads and discussing how the American poet Walt Whitman was influenced by Wordsworth in his poems chosen by Leaves of Grass and Drum-Taps.