Modern sanat bağlamında figüratif kompozisyon ; Van Gogh, Edvard Munch, Henri Matisse, Pablo Picasso örnekleri
Figurative composition in the context of modern art; Van Gogh, Edvard Munch, Henri Matisse, Pablo Picasso examples
- Tez No: 913563
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Modern, Modernizm, Modernus, Modernite, Kompozisyon, Figür, Modern, Modernism, Modernus, Modernity, Composition, Figure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Modern sanat Claude Monet'in 1872' de yapmış olduğu 'Gün Doğumu'tablosu ile başlayan 1960'larda kadar süren dönemdir.Bu dönemde sanatta büyük devrimler olmuştur. Geleneksel anlayıştan koparak yenilikçi anlayışa adımlar atılmıştır.Malzemeleriyle de geleneksellikten kopmuş ve kalıpları zorlamışlardır.Modern sanat dönemi boyunca resimde önemli unsurlar, sanatçıların geleneksel sanat anlayışlarından kopmalarıyla birlikte büyük ölçüde değişmiştir ve Modern sanatta, geometrik şekillerin kullanımı da yaygın hale gelmiştir. Modern sanat bir çok farklı sanat akımını da içerir. Kübizm ve konstrüktivizm gibi akımlar, geometrik şekillerin yaygın hale gelmesiyle resimde geometrik kompozisyonlara ve keskin hatlara odaklanmıştır. Bir tasarımın dikey veya yatay düzeni, kompozisyon oluşturulacak alanın geometrik biçimiyle birlikte eserin temelini belirler. Kompozisyon, sanat eserlerinde imgelem ve duyguların aktarımı için temel bir unsurdur. İmge, yaşadığımız dış dünyamızın, zihnimizde kalan ve daima olan yansımasıdır. İmgelemin ise varoluşu ile insana özgü bir yetenek olduğu söylenebilir. Tam da bu nedenle imgeleminde bir eserdeki kompozisyonun üzerinde etkileri vardır. Sonuç olarak her resimde bir kompozisyon kurgusu olmak zorundadır. Bu kurgunun modern sanat ile gelişim sürecini, resimde kompozisyon ve biçimin önemi ile figüratif kompozisyon örnekleri bu araştırmanın konusu olmuştur. Kompozisyon kurgusu ve biçimin önemi derinlemesine incelenerek Pablo Picasso, Edvard Munch, Henri Matisse ve Van Gogh gibi önemli ressamların dönemlerinden, eserlerinden figüratif kompozisyon örnekleri verilerek araştırma desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern art is the period that started with Claude Monet's 'Sunrise' painting in 1872 and continued until the 1960s. There were great revolutions in art during this period. Steps were taken towards an innovative understanding by breaking away from traditional understanding. They also broke away from traditionalism with their materials and pushed the molds. During the modern art period, important elements in painting changed significantly as artists broke away from traditional art understandings and the use of geometric shapes became widespread in modern art. Modern art also includes many different art movements. Movements such as cubism and constructivism focused on geometric compositions and sharp lines in painting as geometric shapes became widespread. The vertical or horizontal order of a design determines the basis of the work together with the geometric shape of the area where the composition will be created. Composition is a basic element for the transfer of imagination and emotions in works of art. Image is the reflection of the external world that we live in, which remains in our minds and is always there. It can be said that imagination is a talent specific to humans with its existence. For this very reason, imagination affects the composition of a work. As a result, there must be a compositional structure in every painting. The development process of this structure with modern art, the importance of composition and form in painting, and examples of figurative composition have been the subject of this research. The importance of compositional structure and form in painting has been examined in depth and the research has been supported by giving examples of figurative composition from the periods and works of important painters such as Pablo Picasso, Edvard Munch, Henri Matisse, and Van Gogh.