Katolik Kilisesi'nin Ermeniler üzerindeki misyonerlik faaliyetleri
Missionary activities of the Catholic Church on Armenians
  1. Tez No: 913737
  2. Yazar: SÜMEYYE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Katolik, Kilise, Misyoner, Osmanlı Devleti, gayrimüslim, Ermeniler, Fransa, Christianity, Catholic, Church, Missionary, Ottoman Empire, nonMuslim, Armenians, France
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Hıristiyanlık, tarih boyunca birçok bölünme yaşamıştır. Bunlardan en önemlisi XI. yy'da gerçekleşen ve hıristiyanlığın günümüzdeki mezhepsel ayrılığını oluşturan Doğu- Batı bölünmesidir. XI. yy ile birlikte Doğuyu Ortodoks Kilisesi Batıyı ise Katolik Kilisesi temsil etmeye başlamıştır. Neticede ise her iki mezhep de doğru inancın kendileri olduğunu iddia ederek rekabete girmişlerdir. Bu bağlamda Katolik Kilisesi kendisinin evrensel ve tek doğru inanca sahip olduğunu, aynı zamanda kurtuluşa da yalnızca Katolik Kilisesine bağlılıkla ulaşılabileceğini savunmuştur. Bu amaçla bir takım misyonerlik faaliyetleri yürütmeye başlamışlardır. Bu faaliyetleri gerçekleştirecekleri en önemli alan ise Osmanlı Devleti toprakları olmuştur. Osmanlı topraklarında yaşayan gayrimüslim topluluklardan biri olan Ermeniler ise Katolik kilisesinin ilgili faaliyetlerini yürütürken etkileşim kurduğu en önemli gruplardan biri olmuştur. Ermenilerin kendilerine ait bir vatanları olmamış ve yıllarca farklı devletlerin hakimiyeti altında kalmışlardır. Ancak Katoliklerin destekçisi konumunda olan Fransa'nın faaliyetleri neticesinde bağımsızlık duyguları gelişmeye başlamıştır. Bu durum Katoliklere, Ermeniler üzerinde misyonerlik faaliyetlerini gerçekleştirme ve amaçlarına ulaşma noktasında kolaylık sağlamıştır. Bu süreçte Katolik Kilisesi misyonerleri kendileri gibi Hıristiyan olan ancak farklı bir mezhebe mensup Ermenileri Katolikleştirmek için birçok yöntem ve metot izlemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Christianity has experienced many schisms throughout history. The most important of these is the East-West split that took place in the 11th century and constituted the current sectarian division of Christianity. In the 11th century, the Orthodox Church began to represent the East and the Catholic Church the West. As a result, both sects entered into competition by claiming that they were the true beliefs. In this regard, the Catholic Church argued that it was the universal and only true belief and that salvation could only be achieved by adhering to the Catholic Church. For this purpose, they started to carry out some missionary activities. The most important area where they could carry out these activities was the territory of the Ottoman Empire. Armenians, one of the nonMuslim communities living in the Ottoman lands, were one of the most important groups that the Catholic Church interacted with while carrying out its related activities. Armenians did not have a homeland of their own and remained under the rule of different states for years. However, as a result of the activities of France, which was the supporter of Catholics, their feelings of independence began to develop. This situation provided Catholics with the opportunity to carry out missionary activities on Armenians and achieve their goals. In this process, the missionaries of the Catholic Church followed many methods and methods to Catholicize Armenians who were Christians like themselves but belonged to a different sect.