Adnan Binyazar'ın yapıtlarında edebiyat sanat eğitim ve dil üzerine belirlemeler
Analyses of literature art education and language in Adnan Binyazar's works
  1. Tez No: 913749
  2. Yazar: ARZU ATILGAN SUSAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE OKVURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Fine Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adnan Binyazar, Edebiyat, Sanat, Eğitim, Dil, Adnan Binyazar, Literature, Art, Education, Language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Edebiyat yapıtları, okurun belleğinde soru imleri bırakabilmekle birlikte, bireyi düşünmeye yöneltebilme gücüne sahiptir. Türk edebiyatında toplumu yansıtan, okurun belleğinde soru imleri bırakabilen yapıtları olan ve toplumsal bağlamda önemli olan olgulara odaklanan önemli yazarlardan biri de Adnan Binyazar'dır. Bu araştırmada, Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Adnan Binyazar'ın edebiyat, sanat, eğitim ve dil olgularına ilişkin görüşleri incelenmiştir. Adnan Binyazar'ın belirlenen toplumsal olgulara ilişkin hangi görüşlerinin olduğu, bu görüşlerin toplumsal gelişimdeki yeri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu tezin amacı, Adnan Binyazar'ın edebiyat, sanat, eğitim ve dile ilişkin görüşlerinin neler olduğunu belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda Adnan Binyazar'ın 2021 yılına kadar yazmış olduğu yazınsal ve eğitsel nitelikli yapıtları incelenmiştir. Araştırmada veriler belge (doküman) incelemesi yöntemine dayanarak elde edilmiştir. Adnan Binyazar'ın yazınsal ve eğitsel nitelikli yapıtları kaynak taraması yapılarak incelenmiş, yapıtların tanıklığında Binyazar'ın edebiyat, sanat, eğitim ve dile ilişkin görüşleri belirlenmiş, elde edilen veriler raporlaştırılmıştır. Bu araştırmada verilerin çözümlenmesi sürecinde içerik analizine başvurulmuştur. Araştırmada içerik analizi ile toplanan verileri açıklayabilecek olgulara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda Binyazar'ın edebiyat, sanat, eğitim ve dili toplumsal gelişimde önemli olgular olarak kabul ettiği, toplumsal gelişimde çağdaş, akılcı, bilimsel bir bakış açısının kabul edilmesinin gerekliliği üzerinde durduğu belirlenmiştir. Bu çalışma yazarın toplumsal yaşamda önemli olan edebiyat, sanat, eğitim ve dil olgularının bilimsel bir düzlemde somut bir biçimde irdelenmesi bağlamında önemlidir.
Özet (Çeviri)
Literary works not only leave question marks in the reader's mind but also possess the power to inspire thought. Adnan Binyazar, one of the prominent writers in Turkish literature, is known for his works that reflect society, provoke critical thinking and focus on significant social phenomena. This study examines Adnan Binyazar's perspectives on literature, art, education, and language, which hold an important place in Turkish literature. It seeks to identify Binyazar's views on these social phenomena and determine their role in societal development. The aim of this thesis is to explore Binyazar's perspectives on literature, art, education and language. To achieve this, his literary and educational works published up to 2021 were analyzed. The research utilized document analysis as the primary method for data collection. Binyazar's literary and educational works were reviewed through source scanning and his perspectives on literature, art, education and language were identified based on these texts. The findings were systematically reported. Content analysis was employed to analyze the collected data. Through content analysis, significant phenomena that explain the collected data were uncovered. The study concluded that Binyazar regards literature, art, education and language as vital elements of societal development. He emphasizes the necessity of adopting a contemporary, rational and scientific perspective for societal progress. This research is significant for its scientific examination of Binyazar's perspectives on the crucial societal phenomena of literature, art, education and language.