Suriyelilerin aidiyet süreçleri: Osmaniye örneği
The belonging processes of Syrians: The case of Osmaniye
- Tez No: 913789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ZAFER SAĞIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, zorunlu göç, aidiyet, Syrians, forced migration, belonging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, Suriyelilerin aidiyet süreçlerinin nasıl olduğunu, Suriyeli aileler ve ikinci kuşak olarak nitelendirilen kendi çocukları üzerinden ortaya koymayı amaçlamaktadır. Suriye'deki savaş ve çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye zorunlu göç eden Suriyeliler, yeni bir dil, kültür ve toplum içinde kendilerini bulmuşlardır. Göç sorunları, aidiyet sorunları ile birleşerek Suriyeliler için çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmış olup, Suriyeli ailelere 23, ikinci kuşak Suriyeli çocuklara 13 olmak üzere toplam 36 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuştur. Saha araştırmasında, kartopu yöntemiyle 13 Suriyeli aile ve Türkiye'de doğmuş olan çocukları ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırma, Suriyeli ailelerin ve okul öncesi dönem ile ergenlik dönemi arasında (5-13 yaş) olan Türkiye'de doğmuş Suriyeli çocukların, aidiyet süreçlerini ele almaktadır. Elde edilen verilere göre Suriyeli ailelerin ve çocuklarının, ayrımcılık ve dışlanma deneyimleri aidiyet süreçlerini olumsuz etkilemektedir. İkinci kuşak Suriyelilerin aidiyet duygusunun kişisel ve toplumsal faktörlerde etkilendiğini göstermektedir. Aile yapısı, eğitim düzeyi, sosyal çevre ve yerel toplumla kurulan ilişkiler bu duyguların oluşmasında önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the processes of belonging among Syrians, focusing on Syrian families and their children, who are referred to as the second generation. Syrians who were forced to migrate to Turkey due to the war and conflicts in Syria have found themselves in a new linguistic, cultural, and societal context. The challenges of migration combined with issues of belonging have brought about various difficulties for Syrians. The study employs qualitative research methods, utilizing a semi-structured interview form comprising 36 questions 23 directed at Syrian families and 13 at second-generation Syrian children. During the fieldwork, interviews were conducted with 13 Syrian families and their children, born in Turkey, using the snowball sampling method. The research examines the belonging processes of Syrian families and their children, aged between 5 and 13 years, covering the preschool to adolescence stages. The findings indicate that the experiences of discrimination and exclusion faced by Syrian families and their children negatively impact their belonging processes. The study reveals that the sense of belonging among second-generation Syrians is influenced by personal and societal factors. Family structure, educational level, social environment, and relationships with the local community play a significant role in shaping these feelings.