Üniversite öğrencilerinin pandemi sonrası geleceğe bakış, anksiyete ve tükenmişlik seviyelerinin incelenmesi
The relationship between university students' post-covid-19 anxiety, burnout levels and their attitudes towards the future
  1. Tez No: 913844
  2. Yazar: GÜLİZ AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencisi, Geleceğe bakış, Anksiyete, Tükenmişlik, University students, Attitudes toward the future, Anxiety, Burnout
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 Pandemisi sonrası üniversite öğrencilerinin anksiyete ve tükenmişlik seviyeleri ve geleceğe karşı tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılan çalışmaya toplam 855 üniversite öğrencisi katılmıştır. 2 tane öğrencinin verdiği cevaplar geçersiz olduğunda çalışma 853 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 18-25 yaş arasında ve 2019-2020 eğitim-öğretim yılında beri üniversitede öğrenci olan kişiler katılmıştır. Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği-Öğrenci formu ve Geleceğe Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Mevcut çalışmanın sonuçları, üniversite öğrencilerinin pandemi döneminde %23,2 oranında orta düzey ve %21,5 oranında yüksek düzey anksiyete gösterdiği saptanmıştır. Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin kendi alt ölçekleri arasındaki korelasyona baktığımızda ise tükenme ve duyarsızlaşma arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde bir korelasyon olduğu diğer yandan ise tükenme ve kişisel başarı arasında negatif yönlü ve orta düzeyde bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu bulgular tükenme arttıkça duyarsızlaşmanın da arttığını ama kişisel başarının düştüğünü göstermektedir. Ayrıca buna ek olarak öğrencilerin geleceğe yönelik tutumu olumsuz olduğunda tükenme, duyarsızlaşma seviyelerinde ve anksiyete seviyelerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar üniversite öğrencilerinin yaşamış oldukları psikolojik sorunlara ışık tutabilir ve önlem programlarının oluşturulmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between university students' anxiety and burnout levels and their attitudes towards the future after the Covid-19 Pandemic. A total of 855 university students participated in the study, in which the random sampling method was used. When the answers given by 2 students were invalid, the study was carried out with 853 students. Students aged between 18- 25 participated in the study. and those who have been students at the university since the 2019-2020 academic year. Demographic information form, Beck Anxiety Inventory, Maslach Burnout Scale-Student form and Attitude towards the Future Scale were used as data collection tools. The results of the current study showed that university students showed moderate anxiety at a rate of 23.2% and severe anxiety at a rate of 21.5% during the pandemic period. When we look at the correlation between the Maslach Burnout Scale's own subscales, it is found that there is a positive and high level correlation between burnout and depersonalization, on the other hand, there is a negative and moderate correlation between burnout and personal achievement. This shows us that as exhaustion increases, depersonalization also increases, but personal success decreases. In addition, when students' attitudes towards the future are negative, it has been determined that there is an increase in exhaustion, depersonalization levels and anxiety levels. The results obtained from this study can shed light on the psychological problems experienced by university students and help to create prevention programs.