İşin anlamının şefkat yorgunluğu üzerindeki etkisinin erdemler konusu çerçevesinde incelenmesi
Examining the effect of job meaning on compassion fatigue in the framework the subject of virtues
  1. Tez No: 913845
  2. Yazar: HATİCE MAİDE SAKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA POLATCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İşin Anlamı, Şefkat Yorgunluğu, Erdemler, Meaning of Work, Compassion Fatigue, Virtues
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İşin anlamının şefkat yorgunluğu üzerindeki etkisinin erdemler konusu çerçevesinde incelenmesine yönelik bu araştırma ile; çalışan bireylerin erdemli olma düzeyleri ve buna bağlı olarak işi anlamlı bulma düzeylerinin, şefkat yorgunluğu yaşama düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi ruh sağlığı alanında çalışan meslek elemanlarından oluşmaktadır. Araştırmanın evreni Tokat ili merkezindeki hastanelerde çalışan psikiyatristler, psikologlar ve psikiyatri servislerinde görev alan hemşirelerden oluşmaktadır. Çalışmada İşin Anlamı Ölçeği, Şefkat Yorgunluğu Kısa Ölçeği ve Kişisel Erdemler Ölçeği yoluyla veri toplanmıştır. Verilerin analizinde; SPSS ve Process Macro eklentisi kullanılmıştır. Güvenilirlik analizi, tanımlayıcı istatistiksel analizler, korelasyon analizi, regresyon analizi, düzenleyici değişken analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre işin anlamı ve alt boyutlarının, şefkat yorgunluğu ve alt boyutlarını negatif yönde etkilediği, işin anlamı ve şefkat yorgunluğu ilişkisinde erdemlerin düzenleyici rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to examine the effect of the meaning of work on compassion fatigue within the framework of the subject of virtues, aims to examine the effect of the levels of being virtuous and, accordingly, the levels of finding work meaningful of working individuals on the levels of experiencing compassion fatigue. The participants in the study consist of professionals working in the field of mental health. The universe of the study consists of psychiatrists, psychologists and nurses working in psychiatric services in hospitals in the city center of Tokat. Data were collected in the study using the Meaning of Work Scale, Compassion Fatigue Short Scale and Personal Virtues Scale. In the analysis of the data; reliability analysis, descriptive statistical analyses, correlation analysis, regression analysis and moderator variable analysis were performed using SPSS (Statistical Package Program for Social Sciences) and additionally the Process Macro add-on added to SPSS. According to the findings obtained, it was concluded that the meaning of work and its sub-dimensions negatively affect compassion fatigue and its sub-dimensions and that virtues have a moderator role in the relationship between the meaning of work and compassion fatigue.