Performans sanatının tarihsel gelişim sürecinde Doğa'nın performans sanatı ile ilişkisi
The Relationship of nature with performance art during the historical development of performance art
  1. Tez No: 914068
  2. Yazar: KADER SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. EVREN KAVUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Performans, Ekoloji, Aktivizm, Etkileşim, Sınırlılık, Nature, Performance, Ecology, Activism, Interaction, Limitation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sanat varolduğu günden beri doğa çıkışlı bir mantıkla ilerlemektedir. Sanatta dış doğa ve iç doğa olarak gördüğümüz 'doğa' kavramını tarih boyunca görmek mümkündür. Bununla birlikte doğa hep sanatın içindeydi ve sanatçılar doğadan tarih boyu hep etkilenmişlerdir. Sanatta düşüncelerin, fikirlerin gelişimiyle performans sanat hareketi ortaya çıkmıştır. 1970'lerde kendini gösteren performans sanat hareketi, tuval yüzeyinde sınırlı kalmadan alışılmışların dışına çıkarak performanslarla ifade edilmeye başlanmıştır. Performans sanat hareketinin doğayı da içine dâhil ederek, sanata nasıl bir bakış açısı getirdiğinin ve nasıl katkılar sağladığının eserler üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, araştırmanın amacı, önemi ve gerekçesi, sınırlılıkları, varsayımları, terim ve tanımlara yer verilmiştir. Doğa'nın performans sanatı ile ilişkisi ikinci bölümde yer alırken üçüncü bölümde; doğa temalı performans sanatının sanatsal ve sosyal etkileri incelenip, araştırılmıştır. Dördüncü bölümde; performans sanatının çevresel duyarlılık ve aktivizm ile ilişkisi incelenip, çözümlenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Art has been progressing with a logic originating from nature since its existence. It is possible to see the concept of 'nature', which we see in art as external nature and internal nature, throughout history. However, nature has always been in art and artists have always been influenced by nature throughout history. With the development of thoughts and ideas in art, the performance art movement emerged. Art; The performance art movement, which emerged in the 1970s, began to be expressed through performances, going beyond the ordinary and not being limited to the canvas surface. It is aimed to examine the perspective of the performance art movement by including nature, the perspective it brings to art and the works it contributes to. In the first part of the study, which consists of four parts, the purpose, importance and justification of the research, limitations, assumptions, terms and definitions are included. Nature's relationship with performance art is included in the second part, while in the third part; The artistic and social effects of nature-themed performance art have been examined and researched. In the fourth part; The relationship between performance art and environmental awareness and activism has been examined and analyzed.