Biyomimetik Materyallerin Braketler Üzerindeki Streptococcus Mutans Konsantrasyonu ve Mine Demineralizasyonu Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of biomimetic materialson streptoccoccus mutans concentration onbrackets and enamel demineralization
  1. Tez No: 914077
  2. Yazar: ARDA TABANCALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KARAÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz Nokta, Bor, Demineralizasyon, Hidroksiapatit, White Spot, Boron, Demineralization, Hydroxyapatite
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Ortodontik tedavi sırasında artan bakteriyel yükün ve bakteri asitlerinin neden olduğu Beyaz Nokta Lezyonları'nın (BNL) engellenmesi için, nano hidroksiapatit (nHA) solüsyonunun niteliklerinin bor katkısıyla geliştirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Demineralizasyonun engellenmesi aşamasında toplam 96 adet insan premolar dişi kullanıldı. Numuneler her grupta 14 diş olacak şekilde nHA Sinterleme Öncesi (Grup 1), nHA Sinterleme Sonrası (Grup 2), %2 Bor nHA Sinterleme Öncesi (Grup 3), %2 Bor Katkılı nHA Sinterleme Sonrası (Grup 4), %4 Bor nHA Sinterleme Öncesi (Grup 5), Kazein Fosfopeptit Amorf Kalsiyum Fosfat (CPP-ACP) (Grup 6) ve Yapay Tükürük (Grup 7) olarak ayrıldı. Biyomimetik solüsyonların demineralizasyonu engelleme kapasiteleri 10 günlük pH döngüsü sonrasında Vickers mikrosertlik cihazı ölçüldü ve SEM görüntülenmesi ile değerlendirildi. Her grupta 7 tane olmak üzere toplam 49 braket üzerinde Streptococcus Mutans biyofilmi yetiştirilerek antibiyofilm özellikleri test edildi. Bulgular: %2 Bor nHA Sinterleme Sonrası grubunun (4. Grup) Vickers mikrosertlik ölçümlerinin tüm çalışma gruplarına göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görüldü (p=0,01). SEM analizinde demineralizasyonu daha fazla engellendiği ve mine yüzeylerinin daha homojen olduğu tespit edildi. Tüm gruplarda Negatif Kontrol (7. Grup) grubuna göre daha az biyofilm oluşumu gerçekleşti. Sonuç: nHA'ya eklenen %2 bor katkısının, sinterleme sonrasında mine yüzeyinde meydana gelen demineralizasyonu önleyerek ortodontik tedavi sırasında oluşan BNL'lerin engellenmesini için umut vadeden bir biyomimetik materyal olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to enhance the properties of nano hydroxyapatite (nHA) solution by adding boron to prevent White Spot Lesions (WSLs) caused by increased bacterial load and bacterial acids during orthodontic treatment. Materials and Methods: A total of 96 human premolar teeth were used to prevent demineralization. The samples were divided into seven groups, with 14 teeth in each group: nHA Before Sintering (Group 1), nHA After Sintering (Group 2), 2% Boron nHA Before Sintering (Group 3), 2% Boron nHA After Sintering (Group 4), 4% Boron nHA Before Sintering (Group 5), Casein Phosphopeptide Amorphous Calcium Phosphate (CPP-ACP) (Group 6), and Artificial Saliva (Group 7). The capacity of biomimetic solutions to prevent demineralization was evaluated by Vickers microhardness device measurements and SEM imaging after a 10-day pH cycling period. Antibiofilm properties were tested by growing Streptococcus mutans biofilm on 49 brackets, with 7 in each group. Results: The Vickers microhardness measurements of the 2% Boron nHA After Sintering Group (Group 4) were found to be significantly higher than those of all other study groups (p=0.01). SEM analysis showed that demineralization was better prevented, and enamel surfaces were more homogeneous. All groups showed less biofilm formation compared to the Negative Control (Group 7). Conclusion: The addition of 2% boron to nHA, after sintering, showed promise as a biomimetic material for preventing WSLs during orthodontic treatment by preventing demineralization of the enamel surface.