Stimulative effects of chromium (VI) on activated sludge process
- Tez No: 15476
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ağır metaller, inhibisyon, stimulasyon, aktif çamur kinetiği, aklimitizasyon, atıksu arıtma, Cr(VI) arıtımı, heavy metals, inhibition, stimulation, activated sludge kinetics, acclimation, wastewater treatment, treatment of Cr(VI)
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Cr(VI) »nin Aktif Çamur Prosesi Üzerindeki Olumlu (Stimülatif) Etkileri DEMIRER, Göksel N. Yüksek Lisans Tezi, Çevre Muh. Bolumu Tez Yöneticisi: Y. Doc. Dr. Ulku Yetiş Eylül 1991, 126 sahi f e Genellikle deri ve kaplama endüstrileri atıksularından kaynaklanan Cr(VI) *nin biyolojik aritma sistemlerine; dusuk konsantrasyonlarda olumlu, yüksek konsantrasyonlarda ise olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Buna karsilik literatürde Cr(VI) 'nin mikrobiyolojik buyume üzerindeki bu etkilerinin araştırıldığı çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, deneysel bulguları bir matematik eşitliğe adapte ederek; Cr(VI) 'nin aktif çamur sistemi üzerindeki etkilerini değişen Cr(VI) konsantrasyonları için önceden belirleyebilecek bir model oluşturabilmektir. Böylelikle, Cr(VI) içeren deri endüstrisi atıklarının, izmir kenti atıksu arıtma tesisi üzerindeki etkileri belirlenebilecektir. Bu amaçla, laboratuvar ölçekli, tam karıstırmalı ve geri dongusuz bir aktif çamur sistemi oluşturulmuş ve sisteme 2.0, 3.0 ve 4.0 mg/1 Cr(VI) sürekli olarak sentetik atiksu ile birlikte dozlanmistir. Sentetik atıksu, 1300 mg/1 KOI cinsinden substrat içermektedir. Deneysel bulgular, 2.0, 3.0 ve 4.0 mg/1 giriş Cr(Vl) dozlarının aktif çamur sistemi kinetiği üzerinde, dikkate değer hiçbir etkiye neden olmadigini göstermiştir. Aksine sozu edilen bu Cr(VI) konsantrasyonları, seyrelme oranının (D) 0.15 ila 0.35 saat"1 arasında değiştiği değerlerde, tum biyokinetik sabitleri ve substrat giderim verimini olumlu yöndeetkilemiştir. Bunlara ek olarak, biyokutle konsantrasyonunun da, Cr(VI) içermeyen atıksu ile yapılan deneyin bulguları ile karşılaştırıldığında, oldukça yüksek bir düzeye cıktigı gözlenmiştir. Deneysel bulgulardan- yola çıkarak aktif çamur sisteminin uc biyokinetik sabitinin (/xm, Yt ve kd), çeşitli Cr(VI) konsantrasyonları ile değişiminin aynı matematiksel eşitlik ile korole edilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Sozu edilen bu matematiksel bagıntinin geçerliliği, bu çalışmadan elde edilen verilerle birlikte geçmişte yapılan birtakım çalışmaların sonuçları ile denenmiş ve sonuçta uygulanabilirliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stimulative Effects of Cr(Vl) on Activated Sludge Process DEMIRER, Göksel N. M.Sc. in Environmental Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ulku Yetis September 1991, 126 pages Hexavalent chromium, which is frequently encountered in the tannery effluents and in the electroplating wastes is known to be stimulary at low concentrations, and inhibitory at high concentrations to the biological treatment systems. However, there is little information in the literature to predict the stimulation or inhibition pattern of microbial growth by Cr(VI). The purpose of this study is to propose a mathematical model to describe the stimulation pattern of microbial growth in activated sludge; and in turn, to predict the effects of Cr(VI) discharged from tanneries on the performance of the proposed wastewater treatment plant of Izmir which will receive combined wastewater. Therefore, influent Cr(VI) concentrations of 2.0, 3.0, and 4.0 mg/1 have been maintained in a laboratory-scale, completely-mixed activated sludge unit with no recycle. The synthetic wastewater has contained 1300 mg/1 substrate as COD. It has been experimentally shown that the activated sludge system has shown no extraordinary response to the presence of influent Cr(VI) concentration of 2.0, 3.0, and 4.0 mg/1. Moreover, almost all the biokinetic constants and substrate removal efficiencies have been considerably stimulated between the D range of 0.15 to 0.35 h"1. IIIFurthermore, biomass concentration has also increased with respect to the synthetic wastewater devoid of Cr(VI). It has been found out that the biokinetic coefficients; u, Yt, and kd can be correlated with the influent Cr(VI) concentration. The effects of Cr(VI) on these biokinetic parameters have been represented by the same mathematical expression which can further be used to predict the substrate degredation and hence can be used in plant design and process control. The experimental results obtained during these investigations and those from the previous studies have been used to verify the applicability of the proposed mathematical expression.