Hâlide Nusret Zorlutuna'nın eşi Aziz Bey'e yazdığı eski harfli mektuplardan seçmeler (1926-1927) (İnceleme-transkripsiyonlu metin-sözlük-tıpkıbasım)
Selections from old letters written by Hâlide Nusret Zorlutuna to her husband Mr. Aziz (1926-1927) (Review-transcripted text-dictionary-print)
- Tez No: 914106
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Husûsî Mektup, Hâlide Nusret Zorlutuna, Aziz Vecîhî Zorlutuna, Private Letter, Halide Nusret Zorlutuna, Aziz Vecîhî Zorlutuna
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Mektup türü sahip olduğu çeşitli özellikleriyle edebiyatımızda ve diğer ulusların edebiyatlarında önemli bir yer tutmaktadır. Mektup türlerinden bilhassa husûsî mektuplar, insanların duygu ve düşüncelerini samîmî bir üslûpla dile getirme imkanı sunduğu için herkesin rahatlıkla faydalanabileceği bir türdür. Husûsi mektupların sahip oldukları zengin muhtevâları sebebiyle incelemeye alınması bu anlamda önemli görülmektedir. İncelemiş olduğumuz“Hâlide Nusret Zorlutuna'nın Eşi Aziz Bey'e Yazdığı Eski Harfli Mektuplardan Seçmeler”adlı eserin isimlendirilmesi, mektupların yazıldıkları târihler dikkate alınarak oluşturulmuştur. Çalışmamız kapsamında yirmi adet mektubun transkripsiyonlu metni okunarak mektuplarda geçen konulara göre inceleme kısmı yazılmıştır. Hâlide Hanım'ın mektuplarda eşine duyduğu saygı ve samimi bir dil kuallanarak günlük hayatın izlerini, birbirlerinden uzakta olmaları sebebiyle ortaya çıkan özlemlerini, aile içi iletişimlerini işlediği görülmektedir. Bu çalışma ile Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Hâlide Nusret Zorlutuna'nın husûsî mektuplarını yazarken kullandığı özgün ve samimi üslû buyla edebiyat dünyamız a yeni bir ses getirmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The letter genre has an important place in our literature and the literatures of other nations with its various characteristics. Among the letter genres, especially private letters are a genre that everyone can easily benefit from because they offer the opportunity to express people's feelings and thoughts in a sincere style. In this sense, it is considered important to examine private letters due to their rich content. The title of the work we have examined,“Selections from Old Letters Written by Halide Nusret Zorlutuna to Her Husband Aziz Bey”, was created by taking into account the dates the letters were written. Within the scope of our study, the transcribed texts of twenty letters were read and the analysis section was written according to the subjects mentioned in the letters. It is seen that Halide Hanım, with the respect she felt for her husband and using a sincere language, handled the traces of daily life, the longings that emerged due to their distance from each other, and their family communication in the letters. This study aims to bring a new voice to the literary world with the original and sincere style she used while writing the private letters of Halide Nusret Zorlutuna, who has an important place in Turkish literature.