KKTC'de eğitim gören üniversite öğrencilerinde ortoreksiya nervozaeğilimleri ile yeme tutumları ve vücut algısı arasındaki ilişkinin sosyodemografik değişkenler açısından incelenmesi: Yakın Doğu Üniversitesi örneği
Investigation of the relationship orthorexia nervosa tendencieswith eating attitudes and body perception in terms ofsociodemographic variables among university students in TRNC:The case of Near East University
- Tez No: 914172
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Ortoreksiya Nervoza, KKTC, Yeme tutumu, Vücut algısı, sağlık, sağlıklı beslenme, Orthorexia Nervosa, TRNC, Eating attitude, Body perception, health, healthy nutrition
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ortoreksiya Nervoza sağlıklı beslenme takıntısı anlamına gelmektedir. Henüz resmi psikolojik bozukluklar sınıfında yer almamaktadır ancak özellikle medya ve sağlık uzmanları tarafından yapılan sağlıklı beslenme uyarıları ve araştırmalar sağlıklı beslenmeye yönelik takıntılı düşünce ve davranışlar sergileyen bireylerin oldukça yüksek prevalanslarla yer aldıklarını ortaya koymaktadır. Ortoreksiya Nervoza'nın ilerleyen dönemlerde yeme bozuklukları sınıfında yer alabileceği belirtilmiştir ve bu çalışma Ortoreksiya Nervoza'nın bir yeme bozukluğu olarak kabul edildiğinde bireylerin yeme tutumları ve vücut algıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Araştırma KKTC'nin Lefkoşa belediyesindeki Yakın Doğu Üniversitesi'nin çeşitli fakülte ve bölümlerinden 108 kadın ve 94 erkek olmak üzere 202 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri ORTO-11, YYT-40 ve VAÖ ile toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre araştırmaya katılan öğrencilerin %27,2'si ortorektik eğilim göstermektedir ve Ortoreksiya Nervoza eğilimi erkek öğrencilerde kadın öğrencilerden daha yüksektir. Araştırmada Ortoreksiya Nervoza eğilimi arttıkça, yeme bozukluğu eğilimi ve vücut algısında memnuniyet de artmaktadır sonucuna ulaşılmıştır. Ortorektik eğilim gösteren katılımcılar, Ortorektik eğilim göstermeyen katılımcılara göre daha yüksek vücut memnuniyetine sahiptir. Sosyodemografik değişkenler ile bakıldığında cinsiyet, yaş, bölüm, kronik hastalık diyet, spor durumu, diyet yapma nedeni ve yeme tutumunun; Ortoreksiya Nervoza eğilimini %58,4 açıkladığı görülmüştür. Konu ile ilgili yapılan ve yapılacak tüm araştırmalar, vakalar ve klinik çalışmalar ilerleyen süreçte Ortoreksiya Nervoza kavramının resmi bir psikolojik bozukluk olarak kabulünde önem arz edecektir.
Özet (Çeviri)
Orthorexia nervosa means obsession with healthy eating. It is not yet included in the psychological disorders but healthy nutrition alerts by media and health professionals and and researches reveal that individuals who exhibit obsessive thoughts and behaviors towards healthy nutrition take part with high prevalence. It indicated Orthorexia Nervosa may later be included in the class of eating disorders. This study considered the Orthorexia Nervosa as an eating disorder and reveals the relationship between Orthorexia Nervosa, eating attitudes and body perceptions of individuals. This study was performed 202 (108 female and 94 male) students from various faculties and departments of Near East University in Nicosia Municipality of TRNC. Data of the study were collected with ORTO-11, EAT40 and BPS. According to the findings of the study, the prevalence of Orthorexia Nervosa is 27,2%. Orthorexia Nervosa tendency is higher in male students than female students. In this study as the tendency of Orthorexia Nervosa increased, tendency to eating disorder and satisfaction with body perception were increased. Participants with an orthorectic tendency have higher body satisfaction than participants without orthorexic tendency. In terms of sociodemographic variables, gender, departments, chronic diseases, sports, diets, cause of diets and eating attitudes explain the tendency of Orthorexia Nervosa to 58,4%. All the researches, cases and clinical studies about the subject will be important in the acceptance of the Orthorexia Nervosa concept as a formal psychological disorder.