Genç yetişkinlerin sahip oldukları kişilik özellikleri ile kariyer uyum yetenekleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the personality traits of young individuals and their career adaptability skills
- Tez No: 765101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGÜ BERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Genç Yetişkin, Kariyer Uyum Yetenekleri, Kişilik Özellikleri, Career Adaptability, Personality Traits, Young Adult
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, KKTC'de öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip öğrencilerde kişilik özelliklerinin kariyer uyum yeteneklerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada veriler Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne üniversite öğrenimi için gelen 18-25 yaş aralığındaki genç yetişkinlerden oluşmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde üniversiteler içerisinde farklı bölümlerde öğrenim gören 406 öğrenciye uygulanan anket ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin 227'si kadın, 179'u erkektir. Anket 44 maddelik Beş Faktör Kişilik Ölçeği Kısa Formu, 12 maddelik Kariyer Uyum Yeteneği Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formuna yönelik sorulardan oluşmaktadır. Elde edilen veriler, SPSS 21 ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin Beş Faktör Kişilik Ölçeği alt boyutlarından olan sorumluluk, uyumluluk, deneyime açıklık ve dışadönüklük düzeylerinde cinsiyete göre ilişki olmadığı ve gelir durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılığın olmadığı sonucuna varılmıştır. Beş Faktör Kişilik Ölçeği alt boyutlarından olan uyumluluk, deneyime açıklık ve dışadönüklük düzeylerinde yaşa göre anlamlı farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Beş Faktör Kişilik Ölçeği alt boyutlarından olan uyumluluk, nevrotiklik, deneyime açıklık ve dışadönüklük ortalama puanlarında büyüdükleri çevre değişkenine göre anlamlı farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği-Kısa Formu alt boyutlarından olan ilgi, kontrol, merak, güven ve kariyer uyum yeteneği ortalama puanlarında aylık harcama değişkenine göre anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Beş Faktör Kişilik Ölçeği alt boyutlarından olan nevrotiklik, deneyime açıklık ve dışadönüklük ortalama puanlarında not ortalaması değişkenine göre anlamlı farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Kariyer uyum yetenekleri alt boyutlarından olan ilgi, kontrol, merak ve güven ile kişilik özelliklerinden sorumluluk uyumluluk deneyime açıklık ve dışa dönüklük arasında pozitif yönde, nevrotiklik ile de negatif yönde korelasyon olduğu sonucu bulunmuştur. Örgün eğitim kapsamında rehberlik servisi tarafından mesleki rehberlik faaliyetlerinin kariyer seçimine destek olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of personality traits on career adaptability of students with Turhish citizenship studying in Turkish Republic of Northern Cyprus. The data in this study consists of young adults aged 18-25 coming to the Turhish Republic of Northern Cyprus for unıversity education. It was collected through a questıonnaire applied to 406 students studying in different departments in universities in the Turkish Republic of Northern Cyprus. Of the individuals participating in the study, 227 were female and 179 were male. The questionnaire consists of questions about the Five Factor Personality Scare Short Form with 44 items, the Career Adaptability Scale with 12 items and the Personal Informatıon Form. The obtained data were analyzed with SPSS 21. According to the resuits of the analysis, it was concluded that there was no significant difference according to gender and tehre was no significant difference in the levels of responsibility, agreeableness, openness to experience and extraversion, which are the subdimensions of the Five Factor Personality Scale, of university students. It was determined that there was no significant difference according to age in the levels of agreeableness, openness to experience and extraversion, which are sub-dimensions of the Five Factor Personality Scale. It was determined that there was no significant difference in the mean scores of agreeableness, neuroticism, openness to experience and extraversion, which are the sub-dimensions of the Five Factor Personality Scale, according to the environment variable in which they grew up. It has been determined that there is a significant difference in the average scores of interest, control, curiosity, confidence and career adaptability, which are the sub-dimensions of Career Adaptability Scale-Short Form, according to the monthly expenditure variable.It was determined that there was no significant difference in the average scores of neuroticism, openness to experience and extraversion, which are the sub-dimensions of the Five Factor Personality Scale, according to the grade point average variable. It was found that there is a positive correlation between the sub-dimensions of career adaptability, interest, control, curiosity and trust, and personality traits of responsibility, compatibility, openness to experience and extroversion, and negative correlations with neuroticism. It is thought that vocational guidance activities can support career choice by the guidance service within the scope of formal education.