Anterior kontralateral transfalsin yaklaşımın cerrahi ve anatomik olarak değerlendirilmesi
Surgical and anatomical evaluation of anterior contralateral transfalcine approach
  1. Tez No: 914173
  2. Yazar: ERAY SERHAT AKTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ŞÜKRÜ ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi yaklaşım, falks serebri, parafalsin lezyon, kontralateral transfalsin yaklaşım, kraniyotomi, Surgical approach, falx cerebri, parafalcine lesion, contralateral transfalcine approach, craniotomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: İntrakraniyal derin yerleşimli parafalsin lezyonlara çeşitli cerrahi yaklaşım yöntemleri bulunmaktadır. Lezyonlara en iyi yaklaşımı belirlemekte birçok faktör mevcut olup, bunlar lezyonun özelliklerine ve konumuna bağlıdır. Bu çalışmada amacımız, anterior derin yerleşimli parafalsin lezyonlara uygulanan anterior kontralateral transfalsin yaklaşımın (AKTY) avantajlarını inceleyip, yaklaşımı tanımlayıcı kraniyotominin belirlenmesi, yaklaşımın tanımlanması, cerrahi özgürlük açısının (CÖA) ve tümör yüzey alanı ölçümü yaparak varsa interhemisferik yaklaşıma (İHY) olan üstünlüğünü göstermektir. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Ocak 2021-2023 yılları arasında anterior derin parafalsin yerleşimli lezyonu olan, daha önceden kraniyotomi yapılmamış opere edilen 4 hasta, etik kurul onayı alındıktan sonra pre- postoperatif radyolojik görüntülemeleri ve klinik prezantasyonlarıyla, prognozu ve patoloji kayıtları ile birlikte intraoperatif cerrahi görüntüler eşliğinde retrospektif olarak verileri incelenmiştir. Aynı zamanda üç lateksle enjekte edilmiş taze dondurulmuş insan kadavra başı, mikroskobik olarak incelenmiştir. Diseksiyon başlamadan önce kadavralara beyin Bilgisayarlı Tomografisi (BBT) ve beyin Magnetik Rezonans Görüntüleme (BMRG) yapılmıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda mikro diseksiyonlar, parafalsin alanlara her iki yaklaşım türü olan AKTY ve İHY gerçekleştirmiştir. Kraniyotomi sonrasında superior sagittal sinüs(SSS), falks serebri(FS) ardından cerrahi koridor oluşturularak DASA segmentlerine olan ilişki tayin edilmiştir. Diseksiyon sonrasında silikon kırmızı bir top yardımıyla tümör modellemesi oluşturulmuş olup, her iki yaklaşımda bu lezyon simülasyonuna cerrahi özgünlük açısı (CÖA), lezyonun yüzey alanı belirlenmiştir. Literatüre bakıldığında çalışmamız, bu yaklaşımlarda lezyon simülasyonu yapılarak ölçümler alınan ilk çalışma olma özelliğini göstermektedir. Bulgular: Çalışmaya toplamda 4 hasta ve 3 insan kadavra beyni dahil edilmiştir. Dahil edilen hastaların hepsi (%100) kadındır. Minimum yaş değeri 33, maksimum yaş değeri 68'dir. Ortalama yaş 51 olduğu görülmüştür. 2 hastanın patolojisi menenjiyom iken bir hasta metastatik kitle ve bir hasta da düşük dereceli glial kitle nedeniyle opere edilmiştir. Ameliyat sonrası yapılan erken dönem MRG incelemesinde dört hastanın da total eksizyonla lezyonektomisi yapıldığı görülmüştür. Yapılan kadavra diseksiyonlarında her iki hemisfere de AKTY ve İHY uygulanarak DASA segment ile kraniyotomi ilişkisi ve tümör modellemesiyle yüzey alanı ölçümleri yapılmıştır. Ölçümler üç boyutlu olarak yapılarak alınmış ve kıyaslanmıştır. Sonuç: Mesial frontoparietal yerleşimli lezyonlarda uygulanan her iki yaklaşımda da amaç total eksizyona ulaşmak olup, yaptığımız araştırmada elde edilen bulgular neticesinde derin yerleşimli lezyonlara yönelik uygulanan AKTY'de elde edilen cerrahi özgürlük açısı ve tümör yüzey alanının, İHY'ye göre kantatif olarak yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: There are various surgical approaches for deep intracranial parafalcine lesions. Several factors, including the characteristics and location of the lesion, play a role in determining the best approach. In this study, our aim is to examine the advantages of the anterior contralateral transfalcine approach (ACTA) applied to anterior deep-seated parafalcine lesions, to identify the defining craniotomy for this approach, and to determine the approach itself. Additionally, by measuring the surgical freedom angle (SFA) and tumor surface area, we aim to demonstrate any superiority of ACTA over the anterior ipsilateral interhemispheric approach (AIIA), if present. Materials and Methods: Data from 4 patients with anterior deep-seated parafalcine lesions, who had not undergone previous craniotomy and were operated on between January 2021 and 2023 in the Department of Neurosurgery at Ankara University Faculty of Medicine, Ibn-i Sina Hospital, were retrospectively analyzed with ethical committee approval. The analysis included pre- and postoperative radiological imaging, clinical presentations, prognosis, and pathology records, alongside intraoperative surgical images. Additionally, three fresh-frozen human cadaver heads injected with latex were microscopically examined. Prior to dissection, brain computed tomography (CT) and brain magnetic resonance imaging (MRI) were performed on the cadavers. Microdissections were conducted in the Department of Anatomy at Ankara University Faculty of Medicine, implementing both types of approaches, ACTA and IHA, in the parafalcine areas. After craniotomy, the superior sagittal sinus (SSS) and falx cerebri (FC) were accessed, creating a surgical corridor to determine the relationship and distances to the pericallosal arteries. After dissection, tumor modeling was performed using a red silicone ball, and for both approaches, the surgical freedom angle (SFA) and surface area of the lesion were determined. Our study appears to be the first in the literature to simulate lesions in these approaches and take measurements. Results: A total of 4 patients and 3 human cadaver brains were included in the study. Of the included patients, all (100%) were female. The minimum age was 33, the maximum age was 68, and the average age was found to be 51. Pathology results indicated meningioma in 2 patients, while one patient was operated on due to a metastatic mass and another patient was operated due to low grade glioma. Early postoperative MRI examination showed total excision with lesionectomy in all four patients. In the cadaver dissections, ACTA and IHA were applied to both hemispheres, and measurements of the relationship with the DACA segment, craniotomy, and surface area using tumor modeling were conducted. Measurements were taken in three dimensions and compared. Conclusion: In lesions located in the mesial frontoparietal region, the goal of both approaches is to achieve total excision. Based on the findings of our study, it was observed that the surgical freedom angle and tumor surface area achieved with the Anterior Contralateral Transfalsin Approach (ACTA) were quantitatively higher compared to the Interhemispheric Approach (IHA) for deep-seated lesions.