Egemen kültür alt kültür iletişimi: KKTC'de yaşayan maronitlerin egemen kültürdeki yeri
  1. Tez No: 914206
  2. Yazar: SÜLEYMAN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA PORTAKALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Kültür, Egemen Kültür, Altkültür, Maronitler, Communication, Culture, Dominant culture, Subculture, Maronites
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kültürlerarası iletişim, farklı kültürel grupların (farklı etnik gruplar, uluslararası gruplar, ırklar arası gruplar vb. gibi) iki veya daha fazla mensubu arasında gerçekleşen her türlü etkileşimi inceleyen bir kavramdır. Bu çalışmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan Koruçam'da ikamet eden alt kültür grubu Maronitler'in egemen kültürle olan iletişimi ve etkileşimi kültürlerarası iletişim bağlamında incelenmiştir. Araştırmada iletişim, kültür ve kültürlerarası iletişim kavramları ele alınmış ve açıklanmıştır. Araştırmanın ana kitlesini oluşturan Maronitler, Maronit tarihi, dini ve kültürü ile ilgili birtakım bilgiler verilmiştir. Çalışmanın amacı, önemi, yöntemi, sınırlılıkları belirtilmiş olup, araştırmanın sonuçları yorumlar ve bulgular kısmıyla beraber çalışmanın içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmada veri toplama yöntemi olarak, nitel araştırma yöntemi olan derinlemesine mülakatın yarı yapılandırılmış türü kullanılmıştır. Kartopu örneklem yöntemiyle seçilen 14 kişi, çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Maronitlerin kültürlerarası iletişimini ölçmek için katılımcılara 22 tane soru yöneltilmiştir. Bu sorular Ek1. olarak çalışmanın sonunda yer almaktadır. Araştırmada ulaşılan verilere göre Maronitler, egemen kültürle iletişim içerisindedir ve iletişimleri sonucu kültürel öğelerde benzerlikler söz konusudur. Katılımcılar, kendilerini ulusal kültür içerisinde zorlayan bir etken olmadığını belirtmişler ve farklılıklarının iletişimlerine engel olmadığını dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Intercultural communication is a concept that studies any interaction that takes place between two or more members of different cultural groups (such as different ethnic groups, international groups, interracial groups, etc.). In this study, the communication and interaction of the sub-cultural group Maronites residing in Koruçam, which is located within the borders of the Turkish Republic of Northern Cyprus, with the dominant culture was examined in the context of intercultural communication. In the research, the concepts of communication, culture and intercultural communication were discussed and explained. Some information about Maronites, Maronite history, religion and culture, which is the main subject of the research, is given. 14 people selected by snowball sampling method constitute the universe of the study. In order to measure the intercultural communication of the Maronites, 22 questions were asked to the participants. These questions are included at the end of the study as Appendix 1. According to the data obtained in the research, Maronites are in contact with the national culture and there are similarities in cultural elements as a result of their communication. There is not any factors forcing them in the national culture and they expressed that their differences did not prevent their communication.