Yerel yönetim araçlarının kadınların çalışma hayatına etkileri
Effects of local government instruments on women's working life
  1. Tez No: 914207
  2. Yazar: HACER SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAFDAĞLI KORU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, Yerel Yönetim Araçları, Kadın İstihdamı, Local governments, Local Government Tools, Women's Employment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, yerel yönetim araçlarının kadınların çalışma hayatına olan etkilerini incelemektir. Özellikle yerel yönetimlerin kadınların istihdamına yönelik politikaları, programları ve uygulamalarının kadınların iş gücüne katılımı üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Araştırmada, literatür taraması yöntemi kullanılmaktadır. Çalışmada incelenen literatür kaynakları, yerel yönetim araçlarının kadınların çalışma hayatına etkilerini ele alan bilimsel makaleler, kitaplar, raporlar ve tezler gibi çeşitli türlerdeki yazılı materyallerden oluşmaktadır. Elde edilen literatür kaynakları, belirlenen kriterlere göre değerlendirilerek araştırmanın amacına yönelik bilgi ve bulgular içerenler seçilmiştir. Seçilen çalışmalar, doküman analizi ile analiz edilerek, yerel yönetim araçlarının kadınların çalışma hayatına olan etkilerine dair mevcut bilgi birikimi ortaya konmaktadır. Yapılan literatür taraması sonucunda, yerel yönetimlerin kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve ekonomik bağımsızlıklarını güçlendirmek amacıyla mali, hukuki düzenleyici, eğitim ve istihdam araçları gibi çeşitli politikaları kullandığını görülmüştür. Buna göre mali teşviklerin (vergi indirimleri, düşük faizli krediler) kadın girişimcilerin iş hayatına katılımını artırdığı ve ekonomik büyümeye katkı sağladığı belirlenmiştir. Hukuki düzenlemelerin (toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları) kadınların iş gücüne katılımını teşvik ettiği ve engelleri azalttığı gözlemlenmiştir. Eğitim programlarının (mesleki gelişim kursları, iş bulma destekleri) kadınların iş piyasasında güçlenmelerine ve kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin kadınların iş gücüne katılımlarını artırdığı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağladığı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of local government tools on women's working life. In particular, the effects of local governments' policies, programs and practices regarding women's employment on women's participation in the workforce are evaluated. The literature sources examined in the study consist of various types of written materials such as scientific articles, books, reports and theses addressing the effects of local government tools on women's working life. The obtained literature sources were evaluated according to the determined criteria and those containing information and findings for the purpose of the research were selected. Selected studies are analyzed with content analysis to reveal the current knowledge on the effects of local government tools on women's working life. As a result of the literature review, it was seen that local governments use various policies such as financial, legal regulatory, education and employment tools in order to increase women's participation in the workforce and strengthen their economic independence. Accordingly, it has been determined that financial incentives (tax deductions, low-interest loans) increase the participation of women entrepreneurs in business life and contribute to economic growth. It has been observed that legal regulations (gender equality policies, vocational training courses) encourage women's participation in the workforce and reduce barriers. It has been emphasized that training programs (vocational development courses, employment support) help women to become stronger in the labor market and advance in their careers. Additionally, it has been stated that nursery and child care services increase women's participation in the workforce and contribute to gender equality.