Görsel sanatlar dersinde yaratıcı drama yöntemi ile kültürel miras çalışmaları
Cultural heritage studies with creative drama method in visual arts course
  1. Tez No: 914215
  2. Yazar: NAZLICAN GÜNDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞRUL GÖKMEN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Yaratıcı Drama, Kültürel Miras, Art Education, Creative Drama, Cultural Heritage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın amacı, görsel sanatlar dersinde yaratıcı drama yöntemi kullanılarak yapılan kültürel miras uygulamalarının öğrenciler üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu etkiler, yaratıcı drama yöntemiyle öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerindeki gelişimi, kendi bölgelerinde yer alan kültürel mirasları, öğrenme süreçleri ve sanatsal çalışmalara yansıyan etkiler olarak tanımlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji deseniyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, Malatya Emine Aydıncak Orman İlkokulu'nda öğrenim gören 8-10 yaş aralığındaki 16 öğrenci oluşturmuştur. Bu grup, 3. ve 4. sınıf şubelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Araştırma, toplam 8 hafta süresince her biri 80-100 dakika olan oturumlar şeklinde yürütülmüştür. Başlangıçta, öğrencilerin kültürel mirasla ilgili ön bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla açık uçlu bilgi formu uygulanmıştır. Bu sürecin ardından, derslerde öğrencilerin kendi bölgelerinin kültürel miras ögesi olan ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen Arslantepe Höyüğü, yaratıcı drama yöntemi kullanılarak (oyun, doğaçlama, rol oynama ve materyallerle desteklenerek) aktarılmıştır. Sürecin sonunda, öğrencilere yeniden bilgi formları uygulanmış ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla yaratıcı drama sürecine dair geri bildirimler alınmıştır. Ayrıca, derslerde gerçekleştirilen tüm etkinlikler araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. v Araştırma bulguları, öğrencilerin Arslantepe Höyüğü ile ilgili bilgileri hatırlama düzeylerindeki başarıyı ve yaratıcı drama yönteminin iş birliği, kendini ifade etme becerileri ile duyuşsal, fiziksel ve psikomotor davranışların gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Sanatsal etkinlikler sayesinde öğrenciler hem teknik beceriler kazanmakta hem de kültürel mirasla ilgili somut bilgileri yaparak ve yaşayarak öğrenmektedir. Araştırma, kültürel miras unsurlarının disiplinlerarası bir yaklaşımla ve yaratıcı drama yöntemiyle öğrencilere aktarılmasının önemini vurgulamaktadır. Bu doğrultuda, benzer alanlarda disiplinlerarası çalışmaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of cultural heritage applications on students using creative drama method in visual arts course. These effects are defined as the development of students' cognitive, affective and psychomotor skills with creative drama method, cultural heritage in their own regions, learning processes and effects reflected on artistic works. The research was conducted with phenomenology design, which is one of the qualitative research designs. The study group consisted of 16 students between the ages of 8-10 studying at Malatya Emine Aydıncak Orman Primary School. This group consists of the combination of 3rd and 4th grade branches. The research was conducted in sessions of 80-100 minutes each, for a total of 8 weeks. Initially, open-ended information forms were applied to determine the students' prior knowledge levels about cultural heritage. Following this process, the Arslantepe Mound, which is a cultural heritage element of the students' own region and was included in the UNESCO World Heritage List in 2014, was explained using the creative drama method (supported by games, improvisation, role playing and materials). At the end of the process, information forms were administered to the students again and feedback on the creative drama process was received through semi-structured interviews. Additionally, all activities carried out in the lessons were recorded by the researcher. vii Research findings show the success of students in remembering information about the Arslantepe Mound and the positive effects of the creative drama method on the development of cooperation, self-expression skills and affective, physical and psychomotor behaviors. Thanks to artistic activities, students both gain technical skills and learn concrete information about cultural heritage by doing and experiencing. The research emphasizes the importance of transferring cultural heritage elements to students with an interdisciplinary approach and creative drama method. In this regard, it is recommended to disseminate interdisciplinary studies in similar fields.