Lider üye etkileşiminin örgütsel adalet ve örgütsel güven üzerine etkisi: Manavgat'taki otel işletmeleri üzerine bir çalışma
The effect of leader-member interaction on organizational justice and organizational trust: A study on hotel enterprises in Manavgat
  1. Tez No: 914273
  2. Yazar: DEVRİM OLCAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÇİNBİLGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Lider üye etkileşimi, Manavgat, Örgütsel Adalet, Örgütsel Güven, Turizm, Leader-Member Interaction, Manavgat, Organizational Justice, Organizational Trust, Tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Turizm faaliyetlerinin gerçekleştiği destinasyonlarda en çok belirleyici faktör insan faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı lider üye etkileşimin örgütsel adalet ve örgütsel güven üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ayrıca örgütsel adaletin örgütsel güven üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunun yanı sıra katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni durum, kıdem, gelir, eğitim durumu gibi demografik özelliklerine göre lider üye etkileşim, örgütsel adalet ve örgütsel güven düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bu amaçlarla Antalya ili Manavgat destinasyonunda çalışan 393 konaklama personeli üzerinde anket gerçekleştirilmiştir. Ampirik analizlerde bağımsız t-testi, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon ve regresyon analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda Lider üye etkileşiminin, örgütsel adalet üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra örgütsel güvenin artmasında hem Lider üye etkileşiminin hem de örgütsel adaletin önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Ayrıca konaklama personelinin demografik özelliklerine göre lider üye etkileşim, örgütsel adalet ve örgütsel güven düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, otel çalışanları, yöneticileri, insan kaynakları uzmanları ve sektörel danışmanlar için önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most determining factor in tourist destinations where tourism activities take place is the human factor. The primary aim of this research is to investigate the impact of leader-member exchange on organizational justice and organizational trust. Additionally, the effect of organizational justice on organizational trust has been examined. Furthermore, the study compares the levels of leader-member exchange, organizational justice, and organizational trust according to participants' demographic characteristics, such as age, gender, marital status, tenure, income, and education level. For this purpose, a survey was conducted with 393 accommodation staff working in the Manavgat destination of Antalya province. In the empirical analysis, independent t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and regression analysis methods were employed. The results of the analysis revealed that leader-member exchange has a positive effect on organizational justice. Additionally, it was determined that both leader-member exchange and organizational justice play significant roles in increasing organizational trust. Moreover, it was found that the levels of leader-member exchange, organizational justice, and organizational trust statistically differ based on the demographic characteristics of the accommodation staff. Results provide valuable insights for hotel employees, managers, human resources specialists, and sectoral consultants.